Обука за штабне официре у мировним операцијама Уједињених нација

Понедељак, 15.11.2021 | Обука
У бази „Југ“ код Бујановца овог месеца се реализује међународни Курс за штабне официре Уједињених нација, који похађају припадници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и оружаних снага из 16 земаља са пет континената.

Током тронедељне обуке, коју реализују инструктори из Центра за мировне операције и Оружаних снага Босне и Херцеговине, уз подршку гостујућих предавача из Генералштаба Војске Србије и Министарства одбране, полазници се оспособљавају за рад на штабним дужностима у мировним операцијама Уједињених нација.

Програм обуке је моделован тако да обухвата основне аспекте функционисања интегрисаних мисија УН, упознавање са процесом планирања у војној компоненти мисије, штабним функцијама и процедурама, а значајан део курса је посвећен разматрању искустава из учешћа у актуелним мировним операцијама УН. 

Центар за мировне операције је од 2015. године сертификован за извођење овог курса по стандардима и процедурама Уједињених нација. Велико међународно интересовање за учешће на курсу потврда је квалитета обуке и припрема које Војска Србије спроводи за потребе учешћа у мировним операцијама.

Повезане вести