Прослава Дана Централне логистичке базе

Четвртак, 15.11.2018 | Култура и традиција

Дан Централне логистичке базе – 16. новембар обележен је данас у Београду.

Свечаном скупу организованом  поводом дванаесте годишњице постојања те највеће логистичке јединице Војске Србије присуствовали су начелник Управе за логистику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Жељко Нинковић, командант Гарде Војске Србије генерал-мајор Миломир Тодоровић, активни и пензионисани припадници јединице и многобројни гости.

Честитајући празник, генерал Нинковић пренео је припадницима Базе оцене министра одбране и начелника Генералштаба да је на вежби „Век победника 1918–2018” логистика у потпуности реализовала план.

– Наш циљ на вежби био је да покажемо себи и нашем народу да ми овај посао развоја наше војске, припрема за одбрану, радимо на најозбиљнији могући начин и да наменски, рационално и економично трошимо средства која нам је држава наменила – истакао је начелник Управе за логистику и додао да ти  резултати обавезују. – Очекујем од припадника Базе, а и свих припадника логистике, да и даље наставимо да градимо наш систем логистичке подршке и на тај начин јачамо функционалне и оперативне способности наше војске.

Генерал Нинковић је захвалио припадницима Базе, пословним партнерима и пријатељима те јединице на ангажовању јер без њих не би могли да се постигну значајни резултати. Посебно је истакао Гарду Војске Србије, као јединицу која реализује један сегмент логистичке подршке.

На резултате рада у протеклој години подсетио је командант Централне логистичке базе бригадни генерал Петар Латковић. Он је рекао да је јединица у протеклој години реализовала све постављене задатке и истакао показатеље који сведоче о напорима који су уложени да логистичка подршка ослоњених састава Војске Србије и Министарства одбране буде непрекидна и правовремена.

– На задацима снабдевања, дислокације покретних средстава, оптимизације складишног простора и функционисања логистичке подршке пређено је више од  1,5 милион километара, превезено око 60.000 лица и око 12.000 тона терета и достављено више од четири милиона литара погонског горива и више од 250 тона убојних средстава.

Командант Централне логистичке базе је с поносом рекао да су сви припадници те јединице показали висок ниво мотивисаности, посвећености, професионалности, пожртвовности, хуманости и храбрости.

– Поред очувања имовине која нам је поверена, а која је од стратегијског значаја за државу Србију и њену војску, тежиште нашег рада биће на унапређењу могућности јединице и стварању бољих услова за рад наших припадника, јер су људи наше највеће богатство – нагласио је генерал Латковић.

Поводом Дана Централне логистичке базе, уручене су захвалнице представницима институција и установа с којима је јединица успешно сарађивала у претходном периоду, а награђени су и похваљени најбољи садашњи и бивши припадници јединице. Капетану Бошку Васиљевићу уручен је Крст за војне заслуге са белим крацима Генералштаба Краљевине Шпаније за учешће у мултинационалној операцији у Либану.

Прослава Дана Централне логистичке базе наставиће се и сутра, када ће у  непосредно потчињеним јединицама бити прослављена крсна слава Базе – Обнављање храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц. 

Повезане вести