Дан Треће бригаде копнене војске

Петак, 6.10.2017 | Активности НГШ

У касарни „Књаз Михаило” у Нишу данас је свечаним постројавањем и дефилеом команде и јединица обележен Дан Треће бригаде копнене војске.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, претходни команданти бригаде генерал-мајор Желимир Глишовић, бригадни генерал Миле Јелић и бригадни генерал у пензији Чедомир Бранковић, генерали у пензији из огранка клуба генерала и адмирала у Нишу са генерал-пуковником у пензији Владимиром Лазаревићем на челу, начелници округа, председници општина, представници Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве, удружења војних пензионера, организација резервних војних старешина, бораца и потомака ослободилачких ратова, директори и представници државних и приватних предузећа.

Говорећи о обавезама и задацима које је бригада извршавала током 10 година од формирања, кoмандант бригаде пуковник Предраг Грбић је истакао да ова Трећа бригада копнене војске достојно наставља пут и традиције Другог пешадиjског пука „Књаз Михаило“, познатијег као „Гвоздени пук“.

– Данас десети пут обележавамо празник наше бригаде, дан када је пре 105 година, из Прокупља, у зору 7. октобра 1912. године, након извршене смотре и дате свечане заклетве уз пуковску музику „Стој Дрино, ладна водо“ Други пешадијски пук првог позива Моравске дивизије „Књаз Михаило“ извршио марш до српско-турске границе код Прешева и повео ослободилачке ратове Србије од 1912 до 1918. године – рекао је пуковник Грбић.

На свечаности су додељене награде и одликовања и проглашена је најбоља чета у бригади. То је Прва механизована чета 37. механизованог батаљона, којом командује мајор Милан Кубурић.

Свечаност су пригодним програмом употпунили Војни оркестар „Ниш“ и фолклорни ансамбл „Шајкача“, који чине припадници Војске Србије и чланови њихових породица.

Повезане вести