Редовна обука борбених послуга ракетних система за ПВД

Среда, 4.10.2023 | Обука
На локацијама мирнодопског размештаја самоходних ракетних дивизиона за противваздухопловна дејства у току је редовна обука борбених послуга за извођење дејстава у дефанзивној операцији ПВО.

Обука обухвата увежбавање за борбени рад на ракетним системима „куб“ и основно техничко одржавање, а реализује се ради унапређења способности за противваздухопловну одбрану снага Војске Србије, важних објеката и рејона од дејства из ваздушног простора.

У овом циклусу обуке, борбене послуге пролазе све садржаје из тактике употребе и одржавања ракетног система „куб“, а примарно се увежбавају поседање ватреног положаја, превођење батерије у приправност за дејство и поступци током непосредне припреме и реализације гађања. Врши се и провера обучености борбених послуга за извршавање задатака у складу са дефинисаним временским нормама, које обезбеђују адекватну брзину реакције и успешно уништење циљева у ваздуху.

Ракетним системима „куб“ наоружани су самоходни ракетни дивизиони 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства. Овај систем је намењен за уништавање циљева у ваздушном простору који лете на малим и средњим висинама, а одликује га висока мобилност и могућност централизованог командовања и управљања ватром. 

Повезане вести