Успешан наступ припадника Војске Србије на вежби у Грчкој

Уторак, 7.12.2021 | Међународна сарадња
Припадници 72. бригаде за специјалне операције учествовали су на тактичкој вежби специјалних јединица Војске Србије, Оружаних снага Грчке и Националне гарде Кипра „Соко 21“ (Falcon 21), која је од 29. новембра реализована на полигонима у Републици Грчкој. 

Током десетодневног увежбавања реализовани су различити садржаји обуке из домена специјалних операција, попут тактичких гађања у дневним и ноћним условима, борбе у урбаној средини и просторијама, израде пролаза у забарикадираним објектима, пружања прве помоћи и самопомоћи, медицинске евакуације, верања, падобранских скокова и десанта из хеликоптера применом различитих техника.

У завршном сегменту обуке изведена је тактичка вежба која је обухватила све садржаје обучавања и показала висок степен обучености и координације припадника специјалних снага земаља учесница. 

Трилатерална вежба „Соко 21“ званично се завршава сутра уручењем сертификата о учешћу и падобранских значака за остварене скокове.

Учешћем на овој и сличним вежбама унапређују се способности специјалних снага Војске Србије за реализацију комплексних противтерористичких операција и ефикасан одговор на потенцијалне изазове, ризике и претње и даље јача војно-војна сарадња са оружаним снагама партнерских држава.

Повезане вести