Делегација Министарства одбране и Војске Србије на Сајму књига

Четвртак, 27.10.2016 | Актуелности

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба посетили су данас Сајам књига и штанд Медија центра „Одбрана“.

Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин укратко је представио понуду издања за овогодишњи Сајам књига, посебно истакавши успех  едиције „Српске војводе“, једног од издања којим се МЦ „Одбрана“ и ове године прикључује обележавању 100 година од Првог светског рата.

„Како сам обавештен, највеће интересовање посетилаца влада управо за књигама о српским војводама. Поменуо бих и књиге „Речна флотила 1915–2015“ Бошка Антића и Драгана Спасојевића, затим „Заразне болести у српском народу и војсци током ратова у 20. веку – рад српског санитета на њиховој превенцији и лечењу“ Драгана Микића, „Од партизанског санитета до санитетске службе војске 1941–1945“ Вељка Тодоровића и Бранислава Поповића, те „140 година Војногеографског института“ Радоја Банковића, Славише Татомировића, Дејана Ђорђевића и Марка Милашиновића“, рекао је Карапанџин.

Он је истакао да је Александра Пећинар урадила одличну књигу о српско-грчким савезничким и дипломатским односима током Првог светског рата, и да интересовање влада и за делима о верској служби у српској војсци у Првом светском рату, Јовану Драгашевићу, обарању  тзв. „ноћног сокола“ тј. авиона Ф-117, затим борбенима авионима у Првом светском рату, краљевском ваздухопловству, енергетској безбедности и гасној геополитици, политичким деликтима и атентатима, тајним друштвима и њиховим циљевима, као и познавању убојних средстава.

Присутнима се обратио и помоћник министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић, који је поздравио идеју о активирању припадника Војске Србије да се баве писањем стручних дела. „Данас је јасно да ће књига оваква каквом је знамо преживети без обзира на појаве нових тенденција, а она је свакако, ма у каквом облику била, потребна војној струци и студијама на Војној академији. Због тога и ово што ради Медија центар 'Одбрана' има и те каквог смисла. Остаје да пронађемо прави  начин и модалитет како да такав ангажман припадника Војске подстакнемо и наградимо“, казао је помоћник министра.

Повезане вести