Откривена спомен-биста војводе Степе у Дому Војске Србије

Петак, 15.1.2016 | Култура и традиција

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић открио је данас спомен-бисту војводе Степе Степановића у главном холу Дома Војске Србије у присуству Његове светости патријарха српског Иринеја.

У оквиру пројекта Медија центра „Одбрана“ – обележавање значајних јубилеја из српске ослободилачке историје и чување сећања на личности које су допринеле напретку војске, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић открио је данас спомен-бисту војводе Степе Степановића у главном холу Дома Војске Србије у присуству Његове светости патријарха српског Иринеја.

Том приликом, генерал Диковић је истакао да је реч о једном од највећих војсковођа у српској историји и најмаркантнијој личности тога доба. 

– Од првог дана када је обукао своју војничку униформу па све до краја свој живота увек је био у служби народа, за част и достојанство своје отаџбине. Тешка и богата војничка каријера, крунисана командовањем Другом армијом српске војске од Првог балканског рата па до завршетка Првог светског рата. Креатор прве и велике победе савезника у Првом светском рату, на Церу, трасира путоказ свих слободољубивих који знају шта бране и за шта се боре да могу победити, без обзира на јачину и моћ непријатеља – нагласио је начелник Генералштаба.

Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин подсетио је да је војвода Степа, као председник Народне одбране у пензионерским данима, један је од најзаслужнијих за подизање Ратничког дома, садашњег Дома Војске Србије. 

У програму свечаности учествовали су и хор „Србски православни појци“ и драмски уметник Тихомир Арсић, који је прочитао молитву коју је војвода Степа изговарао.

Повезане вести