Генерал Диковић обишао припаднике Војске Србије на аеродрому у Нишу

Среда, 18.7.2018 | Активности НГШ

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обишао је данас, са сарадницима, део јединица Копнене војске и Ратног ваздухопловства и ПВО у гарнизону Ниш.

Посету је започео обраћањем члановима тимова Војске Србије који ће учествовати на Међународним војним играма, у дисциплинама Тенковски биатлон у Руској Федерацији и Снајперска граница у Републици Белорусији.

Пожелевши им успех на овом престижном такмичењу, генерал Диковић је истакао да је то одлична прилика да одмере снагу и упореде се с другим војскама.

– Прилика је да видимо где смо у односу на наше партнере. Имамо среће да у Војсци имамо тако квалитетне и моћне тенкове, који, као и друга наша средства, у рукама правог професионалца, постају убојито оружје – рекао је начелник Генералштаба и додао да су на досадашњим такмичењима наши припадници давали максимум и достојно представљали војску и државу.

Он је додао да је припаднике Војске Србије на том међународном одмеравању снага увек красило знање и професионализам, али и непосредност, топлина и другарски однос, по чему смо препознатљиви.

– Не сумњам да ћете и овог пута дати максимум, а нека резултати буду објективно мерило. Имаћете мало времена за припреме и прилагођавање на такмичарски тенк у Руској Федерацији.

Генерал Диковић је подсетио на старо војничко правило, по коме брзина не сме да утиче на правилност.

– Најважније је да све прође безбедно, а веома је важно да будете свесни своје снаге, и нек се види ваша обученост и спремност – истакао је први човек Војске Србије и поручио стрелцима да верују у себе и у „погодак“.

О току припрема снајпериста за такмичење у дисциплини Снајперска граница у Белорусији, начелнику Генералштаба је реферисао заменик команданта Прве бригаде копнене војске пуковник Вељко Мартиновић.

Генерал Диковић је у обраћању такмичарима рекао да добар снајпериста вреди као читаво одељење од 10 људи, те да такав задатак не може да изврши било ко, већ само психички јак и веома добро обучен појединац.

У наставку посете аеродрому „Ниш“, генерал Диковић је обишао припаднике 63. падобранског батаљона. О стању и активностима у тој елитној јединици начелника Генералштаба Војске Србије је известио заменик команданта Специјалне бригаде пуковник Мирољуб Чупић, након чега је генерал Диковић присуствовао обуци у гађању ножем и у извршењу препада на један од елемената борбеног распореда непријатеља, када је падобрански тим извршио диверзантски препад на телекомуникациони центар.

Генерал Диковић је обишао и простор на коме је у току санација терена за изградњу аеродромског хангара, за коју је издвојено нешто више од 320 милиона динара, где су га информисали о току радова на том објекту, реализованим и планираним активностима.

Са начелником Генералштаба у обиласку дела јединица у гарнизону Ниш били су заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Желимир Глишовић, заменик команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Сава Миленковић и начелник Управе за логистику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Жељко Нинковић.

Повезане вести