Међународни курс у Центру АБХО

Уторак, 6.9.2022 | Обука
У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране ове недеље се реализује међународни курс из области радиолошко-хемијско-биолошке (РХБ) заштите, који похађају припадници Војске Србије и оружаних снага седам других земаља.

Током петодневне обуке, полазници из Бразила, Грчке, Северне Македоније, Сједињених Америчких Држава, Словеније, Црне Горе, Шпаније и Србије, унапредиће своја знања из ове области и оспособити се за употребу средстава за заштиту од дејства радиолошког, хемијског и билошког оружја и деконтаминацију људи, објеката и земљишта. 

У обуци, коју изводе сертификовани инструктори из Центра АБХО, користе се уређаји и опрема на употреби у Војсци Србије. Поред теоријске наставе, програмом су предвиђене и практичне вежбе на полигону „Равњак“ и у касарни „Цар Лазар“ у Крушевцу, током којих ће полазници увежбавати употребу инструмената за мерење ефеката РХБ оружја, као и спровођење мера заштите од ове врсте оружја. 

Реализација међународних курсева и велико интересовање оружаних снага партнерских држава за учешће на усавршавањима у Центру АБХО потврђују висок квалитет обуке која се у Војсци Србије спроводи у области атомско-биолошко-хемијске одбране и учвршћују статус ове јединице као регионалног и партнерског центра за образовање и обуку.

Повезане вести