Почела међународна вежба „Викинг 14“

Уторак, 1.4.2014 | Обука

У Центру за обуку путем симулација данас је почела међународна командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама „Викинг 14“. Циљ десетодневне вежбе је побољшање обучености цивила, војске и полиције да заједнички делују у јединственом мултифункционалном и мултинационалном окружењу.

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТО-ГАЛЕРИЈУ

У Центру за обуку путем симулација данас је почела међународна командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама „Викинг 14“. Циљ десетодневне вежбе је побољшање обучености цивила, војске и полиције да заједнички делују у јединственом мултифункционалном и мултинационалном окружењу. Отварању вежбе присуствовали су заменик команданта Здружене оперативне команде бригадни генерал Славољуб Јанићијевић, начелник Управе за обуку и доктрину (Ј-7) бригадни генерал Горан Зековић и начелник Центра за обуку путем симулација пуковник Зоран Лучић. Присутне је поздравио пуковник Лучић, који је директор дела вежбе у Србији и уједно домаћин. 

Добродошлицу на издвојено место вежбе Србија „Викинг 14“ пожелео је генерал Зековић, официр за планирање вежбе, изразивши велико задовољство што после дугих припрема почиње реализација командно-штабне мултинационалне дистрибуиране вежбе подржане рачунарским симулацијама.

- Ове године Република Србија први пут организује издвојено место вежбе „Викинг“ на коме је успостављена вежбајућа команда мултинационалне бригаде, полицијска компонента нивоа чете и канцеларије међународних националних организација, рекао је генерал. Он је додао и да су у Србији, као и у остале четири земље где се налазе издвојена места (Шведска, Ирска, Бугарска, Грузија) успостављени сви елементи руковођења вежбом и елементи подршке нагласивши да је са главним местом вежбе у Краљевини Шведској, где су успостављени оперативни обучавајући елементи војне, цивилне и полицијске компоненте, обезбеђена размена података у оба смера у реалном времену.

- Сам концепт вежбе подразумева планирање и спровођење мировне опрације у нестабилном окружењу, базираном на свеобухватном приступу, фокусирајући се на сарадњу и координацију са свим релевантним актерима, подразумевајући њихове међузависности и односе под мандатом УН из Поглавља VII, рекао је генерал Зековић, напомињући да ова вежба за припаднике Војске Србије представља велико искуство, јер се при реаговању морају уважити све специфичности полицијских, безбедносних и хуманитарних снага на терену чиме се остварује унапређење обучености вежбајућих елемената цивилног, војног и полицијског, заједничко деловање у вишедимензијалном окружењу уз унапређење знања учесника вежбе да се могу супротставити актуелним и будућим изазовима, ризицима и претњама безбедности, што је и циљ вежбе.

„Свеобухватни приступ“, који је мото вежбе, остварује се управо ангажовањем сва три субјекта (војска, полиција, цивили) јер се једино на тај начин симулира амбијент сложености какав се сусреће у реалној мисији очувања мира. С обзиром на то да је реч о међународној вежби, у којој је учествује више од 2.500 учесника из 40 земаља и 35 организација, сценарио је јединствен. Према њему, вежба се одвија у имагинарној држави Богаленд, са измишљеном политичком, историјском, социо-економском, војном и хуманитарном позадином, који омогућава ангажовање снага по члану VII Повеље УН. Свака земља учесница има сопствене вежбајуће елементе за које развија сопствене циљеве обучавања.

Главни организатор вежбе је Шведска уз подршку САД. На издвојеном месту вежбе у Србији учествује 164 представника Војске Србије, полиције, Црвеног крста Србије, међународних организација (УН, ОЕБС, Међународни комитет Црвеног крста), Факултета драмских уметности и око 30 припадника страних оружаних снага из 11 земаља. Они увежбавају рад у команди мултинационалне бригаде и стандардне оперативне процедуре, што им је неопходно на штабним дужностима у командама јединица у мисијама УН.

Овогодишња вежба „Викинг 14“ седма је по реду. Први пут су 1999. Шведска и САД на самиту поводом прославе 50. годишњице од оснивања НАТО-а иницирале одржавање прве вежбе тог типа. Од тада, на сваке две до три године организује се „Викинг“ чиме с правом успева да одржи статус најобимније мултинационалне вежбе подржане рачунарским симулацијама.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума обишао је издвојено место „Викинг 14" и учеснике вежбе.

 

Повезане вести