Обилазак гађања из борбеног возила „лазар 3“

Уторак, 17.12.2019 | Из јединица
Министар одбране Александар Вулин, у пратњи заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића присуствовао је данас на Пасуљанским ливадама обуци у гађању са оклопног борбеног возила „лазар 3“ , које су реализовали припадници 21. пешадијског батаљона Друге бригаде копнене војске.

— Војска Србије опрема се најсавременијим системима, а увек смо посебно срећни и посебно поносни кад су ти системи плод наше памети и наше производње. „Лазар 3“ је оклопно борбено возило пешадије које задовољава све светске критеријуме и које нам је заиста неопходно — истакао је министар Вулин.

У наредној години Војска Србије наставиће да се опрема најсавременијим системима, најавио је министар Вулин, додавши да ће се посебно водити рачуна о производима домаће индустрије и да ће „лазар 3“ у још  већем броју него сада постати део наоружања Војске Србије.

Према речима потпоручника Немање Ивановића, командира вода у 21. пешадијском батаљону, гађање изведено на Пасуљанским ливадама врхунац је обуке у управљању ОБВТ „лазар 3“, која је у протекле три недеље делом реализована и у бази Југ, на полигону „Боровац“.

— У претходне три недеље реализовали смо обуку на оклопном борбеном возилу транспортеру „лазар 3“ у 41. пешадијском батаљону Четврте бригаде копнене војске. Возило „лазар 3“ је савремено и може да стане раме уз раме са возилима најсавременије опремљених армија света — рекао је поручник Ивановић.

Десетар Никола Марић из 21. пешадијског батаљона посебно је истакао ватрену моћ возила „лазар 3“, опремљеног митраљезом 12,7 мм М15.

— Из мог угла, као нишанџије, могу да кажем да је митраљез 12,7 мм прецизан и поуздан. Резултати данашњег гађања били су одлични, а увежбавање на овим средствима наставићемо и по завршетку обуке — наглашава десетар Марић.

Оклопно борбено возило точкаш „лазар 3“, формулe погона 8x8, обухвата врло модеран приступ оклопне заштите, покретљивости, ватрене моћи и могућности дуготрајне борбе у сукобима различитог интензитета. „Лазар 3“ посeдујe високо софистицирану модуларну балистичку заштиту, а број чланова посадe зависи од мисијe и наоружања којим јe возило опрeмљeно.

Повезане вести