Годишњица Другог српског устанка

Среда, 23.4.2014 | Култура и традиција

Полагањем ловорових венаца у Спомен-комплексу Другом српском устанку у Такову обележена је 199. годишњица почетка стварања модерне српске државности. Венце су положили министар просвете Томислав Јовановић, у име Владе Србије, делегација Војске Србије предвођена замеником начелника Генералштаба генерал-потпуковником Јовицом Драганићем, као и представници општине Горњи Милановац.

Полагањем ловорових венаца у Спомен-комплексу Другом српском устанку у Такову обележена је 199. годишњица почетка стварања модерне српске државности.

Венце су положили министар просвете Томислав Јовановић, у име Владе Србије, делегација Војске Србије предвођена замеником начелника Генералштаба генерал-потпуковником Јовицом Драганићем, као и представници општине Горњи Милановац и делегације које присуствују обележавању празника ове општине.

Свечаностима је присуствовао и патријарх српски господин Иринеј.

Меморијални комплекс у Такову посвећен је догађајима из 1815. године, када је Милош Обреновић, након богослужења у цркви-брвнари на Цвети, позвао окупљене угледне Србе да поново узму оружје у руке и наставе борбу започету 1804. под Карађорђем.

Тиме је почео Други српски устанак, који је водио коначном крају турске власти на овим просторима.

Повезане вести