Свечано полагање војничке заклетве

Петак, 23.9.2016 | Актуелности

Свечаности поводом полагања војничке заклетве одржане су данас у касарнама „Аеродром“ у Сомбору, „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву и „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу.

Свечаности поводом полагања војничке заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2016“, кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА, слушалаца Класе резервних официра ВА и санитетске службе ВМА одржане су данас у касарнама „Аеродром“ у Сомбору, „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву и „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу.

Министар одбране Зоран Ђорђевић, са сарадницима, присуствовао је свечаности полагања војничке заклетве у касарни „Аеродром“ у Сомбору.

Честитајући војничку заклетву, министар Ђорђевић је истакао да тај свечани чин и заклетву коју је данас изговорило 500 младића и девојака у центрима за обуку Војске Србије потврђује снажну везу наше војске и народа.

– Полагање војничке заклетве у животу свакога од вас доказ је ваше зрелости, одговорности, осећаја припадности и патриотизма, то је чин због кога ваши родитељи и пријатељи могу да буду поносни на вас. Србија вас данас зове, ви сте будућност ове земље. Драго ми је и поносан сам на вас јер сте својим избором дали добар пример свим младим људима како се воли своја домовина и тиме пробудили у њима жељу да управо и они једног дана обављају овај часни војнички позив – поручио је министар одбране додајући да су се добровољним служењем војног рока и уписивањем Војне академије прихватили изузетно тешког, али часног задатка и тиме потврдили приврженост својој отаџбини.

Подсећајући на светла војничка дела наших предака вредна дивљења, којима су и непријатељски команданти одавали почаст током историје, министар Ђорђевић је истакао да никада не смемо да заборавимо да припадамо народу који се поноси својим прецима, јер само ако се искрено поштује прошлост, може се имати и светла будућност.

–  Данашња свечаност нас уверава да младост Србије није заборавила своју историју, традицију и праве вредности, да наша младост негује не само врлине старијих, већ да Војска Србије остаје непоколебљива и посвећена јачању оперативних способности и усмерена ка извршењу свог основног задатка – одбрани земље – нагласио је министар одбране додајући да се данас шаље порука да ће војска увек бити уз свој народ.

Полагању заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2016“, кадета 141. класе Војне академије и Медицинског факултета ВМА, слушалаца 10. класе ШРО санитетске службе ВМА присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, верских заједница, родбина и пријатељи.

Свечаном полагању заклетве у Другом центру за обуку присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Стојан Коњиковац, начелник Управе за обуку и доктрину бригадни генерал Маринко Павловић, представници других управа Мнистарства одрбране и Генералштаба, затим представници Министарства унутрашњих послова, епископ Епархије ваљевске Милутин, представници ваљевског округа и Града Ваљева, родитељи и пријатељи будућих резервних официра, војника и кадета.

Честитајући слушаоцима Курса за резервне официре, кадетима и војницима полагање заклетве, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да се тим посебним и непоновљивим чином доказује зрелост, патриотизам одговорност и осећај припадности на који су родитељи, пријатељи и припадници Војске поносни.

– Војска Србије данас извршава бројне задатке у Копненој зони безбедности и на државној граници заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова. Заједно с многим армијама и војницима широм света учествујемо у операцијама очувања мира. Али исто тако Војска је способна како да са свима сарађује, како са свима да гради и учвршћује мир, тако исто је способна да заштити интересе Републике Србије и безбедност свих њених грађана. Увек ћемо бити уз наш народ јер Војска баштини традиције народне војске, истако је генерал Диковић и од слављеника који су данас положили свечану заклетву, будућих резервних официра, кадета Војне и Војномедицинске академије и војника на добровољном служењу војног рока, затражио да поштују војничка дела наших предака, којима се дичи читав свет и да никада не забораве да припадамо народу који се поноси својим прецима.  

– Увек имајте на уму да су људи највеће богатство и најдрагоценији ресурс сваке војске и сваке земље, који треба чувати јер квалитетни људи, добро знање и врхунско образовање у савременом свету су најјаче оружје и предуслов за успех. Зато своја стручна знања укрстите са војним вештинама, како би се током професионалне каријере успешно образовали у својој струци, до тренутка када Србији будете најпотребнији, нагласио је генерал Диковић на полагању заклетве у Другом центру за обуку у Ваљеву.

У присуству државног секретара Ненада Нерића и заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Јовице Драганића, у касарани „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу заклетву су положили војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2016“ и кадети 141. класе Војне академије.

Свечаности су присуствовали и начелник Управе за логистику бригадни генерал Жељко Нинковић, начелник штаба Команде за обуку бригадни генерал Дејан Јанковић, представници МУП-а, локалне самоуправе, верских заједница, родбина и пријатељи кадета и војника.

Заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић је кадетима и војницима честитао положену заклетву и поручио им да буду истрајни и дисциплиновани и да се поносе војничком униформом коју данас носе. Он је истакао да Војска Србије остаје непоколебљиво посвећена извршавању својих задатака, од којих је најсветији одбрана земље.

– Увек ћемо бити уз наш народ, јер Војска Србије баштини традицију народне војске. Грађани Србије су наш извор, а њихова сигурност разлог нашег постојања, истакао је генерал Драганић. 

Повезане вести