Основна летачка обука за официре рода авијације

Понедељак, 22.1.2024 | Обука
На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници у току је основна летачка обука полазникa војностручног оспособљавања за  резервне официре рода авијације.

Реч је о допунском моделу оспособљавања за пилоте Војске Србије, у трајању од око седам месеци, које могу похађати лица млађа од 27 година са претходно стеченим факултетским образовањем.

Летачка обука се изводи на авионима „ласта“ и хеликоптерима „газела“, а реализују је наставници летења и инструктори из састава 204. ваздухопловне бригаде.

У складу са програмом обучавања, будући пилоти су у овој фази реализовали земаљску припрему, која обухвата познавање карактеристика ваздухоплова и њихових склопова, техника пилотирања, као и садржаје из области аеродинамике и метеорологије, а сада, уз вођење инструктора, пролазе обуку у ваздуху.

По завршетку основне летачке обуке, они ће примити дужности у ваздухопловним јединицама Војске Србије и приступити обуци за навигацијско, групно, инструментално и ноћно летење, како би били у потпуности оспособљени за тип ваздухоплова за који су селектовани и стекли звање пилота Војске Србије.

Држављани Републике Србије који су завршили факултет а желе да постану пилоти Војске Србије имаће прилику да се за то пријаве већ почетком следећег месеца, када ће бити расписан конкурс за пријем нове генерације полазника војностручног оспособљавања за резервне официре рода авијације.

Повезане вести