Реферисање председнику Републике о стању у Војсци Србије

Петак, 1.12.2017 | Актуелности

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић примио је данас у Генералштабу Војске Србије извештаје министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић примио је данас у Генералштабу Војске Србије извештаје министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије о стању у Војсци Србије, а том приликом упознат је и са плановима о опремању и наоружавању Војске Србије, њеној попуни и развоју.

У присуству министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, председник Вучић је након састанка, обраћајући се окупљеним новинарима, истакао да су на данашњем, како је рекао, важном састанку, разматрани сви проблеми са којима се суочава Војска Србије, донето је много решења, као и предлога мера излазака из кризе у појединим областима.
 
- Констатовали смо да је Војска спремна да изврши своје задатке, али да мора да буде неупоредиво опремљенија, још снажнија, јер ако желите да чувате војну неутралност, онда морате да се ослоните на сопствене снаге и да будете уверени да ћете своју земљу моћи да заштитите – поручио је председник Вучић.
 
Према његовим речима, на данашњем састанку установљено је више проблема, а они о којима може да се говори у јавности су низак стандард професионалних припадника Војске Србије.
 
- На томе радимо, а већ се виде побољшања и 10 процената увећања примања људи није довољно, али је боље него што је било. Радићемо на томе да то буде још боље, договорили смо са Владом Србије да пре краја године, дакле, у наредних две недеље, свим професионалним припадницима Војске Србије, свим људима запосленим у сектору безбедности, дакле, војсци, полицији и БИА буде исплаћен бонус од 10 хиљада динара, и да ћемо из године у годину да повећавамо примања припадницима наше армије, а од њих ћемо да тражимо озбиљност, одговорност, и оно што јесте један од мањих проблема, то значи да већ уз добру тактичку и техничку обученост, значајну већу физичку оспособљеност, тражићемо највећу могућу одговорност. За то ћемо као држава издвајати и све више новца. Разговарали смо и о решавању стамбеног питања и ускоро ћемо, представници Владе Србије и ја, као председник Републике изаћи са планом стамбене изградње. Желимо да 30 хиљада људи из сектора безбедности, који немају решено стамбено питање, у року од три године то питање могу да реше на најповољнији могући начин и начелник Генералштаба и сви људи у Војсци Србије сматрају да ће то додатно допринети снажној мотивацији људи како да остану у Војсци Србије, тако и да омогућимо додатни пријем људи у нашу армију – нагласио је председник Вучић.
 
До краја године, додао је он, требало би да буде примљено још око 300 војника и том приликом позвао све заинтересоване да се одазову позиву за пријем у професионалне војнике, а укупно ће их 1.763 ове године бити примљено.
 
- Тај конкурс за пријем професионалних војника је отворен стално и биће отворен стално. Потребно нам је све више војника зато што немамо одговарајућу попуњеност, нарочито на појединим деловима територије, и то ћемо побољшавати различитим мотивационим и стимулационим мерама. Увек довољно, да не бринете да заштитимо своју земљу, али желимо да будемо јачи и снажнији. Мораћемо и да заокружимо и концепт активне резерве, зато што ту не знамо са територијалним снагама у потпуности чиме располажемо и врло добро је било ове године када смо позивајући људе старости између 35 и 42 године, по једну чету, на нивоу наших бригада, успели да обновимо и знање тих људи. Реч је о врло одговорним, озбиљним и дисциплинованим људима, мислим да смо данас обавештени да готово ни једног проблема ту није било – истакао је председник Републике.
 
Потребно је, према његовим речима, да се дефинишу формацијска места за које је потребна доминантна физичка снага, па ће се гледати да жене у војсци, за које је веома тешко да пређу пешадијске препреке, а које су основни услов за одређено формацијско попуњавање, да имамо у јединицама где оне могу да извршавају своје задатке на најбољи могући начин, а да се, пре свега, ојачају наше специјалне снаге.
 
Ту су две ствари које су из претходног периода које су за нас биле лоше, а урађене су по налогу неких других сила, неких страних земаља, у периоду најчешће 2005.-2006. година, када нам је наређено да све наше јединице морају да буду одвојене, односно да пешадија буде одвојена од тенковских јединица, тенковске јединице од противоклопних јединица.Поно во ћемо да формирамо, такозване, здружене батаљоне и бригаде, јер се наша војска припрема, наравно, као да ће, како су неки паметнији говорили, као да ће хиљаду година да буде мир, а ако нас неко нападне да будемо у стању да своју земљу одбранимо. А не може само пешадија то да брани, нити могу сами тенкисти то да бране, нити могу само противоклопњаци то да бране, већ морају сви заједно и здружено да реагују. Ми смо натерани тих година да се то одвоји, тако да ћемо то мењати у наредном периоду. Тада, по налогу, извесног господина Мура, укинуто је морално васпитање у Војсци Србије, а то је за нас од кључног значаја и то нема везе са политичким странкама или тог типа политичког васпитавања, али има везе са правцем земље, има везе са љубављу према отаџбини, има везе са патриотизмом. Тада нам је речено да патриотизам није потребан Војсци Србије, јер патриотизам је тај који угрожава све у окружењу Србије. Ми ћемо од првог јануара вратити морално васпитање у Војску Србије – оценио је председник Вучић додајући да ће војници тада знати зашто су ту, шта им је посао, шта штите, кога штите и знаће да је слобода највиша вредност српског друштва, Републике Србије, и да је независност, суверенитет и интегритет наше земље оно што је њихов посао да чувају и бране.
 
Председник Вучић је, такође, истакао да је данас било реч и увођењу школовања нашег кадра и у средњим стручним војним школама, где има много проблема, јер ус потребни одређени људи који ће да раде са техником и оружјем. Иако је, као је додао, у претходном периоду направљен одређени помак у претходних пет година са оружарима у Војној гимназији, чак и са ваздухопловним техничарима, такав кадар је тражен како у цивилству, тако и у иностранству, где су плате веће него у Војсци Србије, али, како је закључио председник Вучић, током разговора је разматрано и решење за тај проблем.
 
Говорећи о школовању, председник Вучић је истакао да ће се продубити и проширити школовање наших пилота и за ловачку и за борбену авијацију, али и за хеликоптере које ћемо користити и у хуманитарне сврхе и за транспорт наших војника и за транспорт наших јединица.
 
- Технолошко заостајање превазилазићемо на два начина – један је убрзаним развојем наше наменске индустрије. Ове године смо уплатили више од 40 милиона, није све потрошено, јер нису сви изнели пројекте – нагласио је председник Вучић додајући да ће се технолошко заостајање надоместити огромним напретком у нашој наменској индустрији и најавио скору посету ВТИ и ТОЦ, где ће разговарати о повећању примања инжињерима и указати на значај сарадње у тој области како би се обезбедио што бржи пријем наоружања и опреме у нашу војску.
 
Према његовим речима, куповаће се све оно што нам је неопходно, а пре свега то се тиче противавионског оруђа и даљем јачању наших ваздухопловних снага.
 
- Желим да вас обавестим да смо у овој години обезбедили нових шест мигова 29, као што знате, а многи су заборавили да смо после 30 година купили два Ми-17, два изванредна транспортна ваздухоплова најтраженија у свету, да планирамо да купимо још шест транспортних хеликоптера, али транспортно борбених хеликоптера. У преговорима смо са „Рособоронекспорт“, а такође нам стиже још шест хеликоптера Х-145 за нашу Војску и то су Ербасови француско-немачки хеликоптери, који стижу до почетка 2019. године, свих девет комада – шест за војску и три за полицију, тако да смо наше маневарске могућности транспорта наших војника, наших полицијских снага драматично увећали. Дакле, оне нису постојале до пре годину дана и данас их на веома озбиљан и драматичан начин увећавамо – нагласио је председник Вучић.

Он је истакао да је на данашњем састанку било речи о томе да се у наредном периоду разради концепт одбране, као и нова доктрина, али је разговарано и о неопходности нових инвестиција у одбрану, које у оквиру укупног буџета одбране морају да достигну 20 процената, а у наредној години морају да буду значајно више и до 25 одсто.

- Набављаће се и ракете за наше ваздухоплове, било да су у питању авиони и хеликоптери, да би смо могли у потпуности да заштитимо наше небо, али да ћемо морати да радимо, осим, на додатној попуни професионалним војницима, мораћемо да радимо и на унапређењу стручно специјализованих знања у нашој Војсци, на смањењу просечних година код стручних лица. Некако смо код професионалних војника на 32, 9 година успели да спустимо тај ниво и боље је него што је било раније, осим што позивамо, пре свега млађе људе, као што позивамо младе момке на добровољно служење војног рока, тако позивамо млађе људе да се прикључе, јер ће војска гарантовати бољи живот, али и остварење најсветијег циља који свако од нас може да има, а то је заштита и одбрана наше земље – нагласио је председник Вучић додајући да ће на тај начин људи моћи да обезбеде себи егзистенцију, јер планови за станоградњу иду у правцу најповољнијих услова за припаднике система одбране.

- Наша земља се налази на европском путу, наша земља је војно неутрална, а да бисмо могли да будемо војно неутрални, морамо да будемо јаки. Наша војска је стабилна, наша војска је добра. Данас смо договорили са Владом Србије да се пре краја године исплати новац да сваки војник, али и територијалне снаге у Србији, сви да имају по два комплета униформи и по два пара чизама. То нисмо имали никада – закључио је председник Вучић додајући да је након данашњег састанка са војним врхом сигуран да ће наша војска да сија новим сјајем модерности, успеха и оспособљености и да ће у сваком тренутку бити довољно снажна да сачува мир, обезбеди стабилност и сачува грађане ове земље.

Данашњем реферисању присуствовали су и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Одговарајући на питања новинара, председник Вучић је истакао да је наш избор војне неутралности најтежи, јер је „наш избор да ми будемо свој на своме, да чувамо своју земљу, да штитимо своју Србију, и да имамо своју армију, а то је тежак задатак и зато та армија мора да буде оспособљена, чврста и снажна“.

- Ми никога нећемо да нападнемо, само хоћемо да имамо снажну војску да своје небо, да своју земљу, своје реке, своја језера можемо да одбранимо у сваком тренутку. Ми радимо са НАТО, имамо добре партнерске односе и наставићемо са тим, са Русима имамо добре партнерске односе и наставићемо са тим, а оно што нас занима то је Србија – поручио је председник Вучић.

Говорећи о војном буџету за наредну годину, председник Вучић је истакао да је он око 70 милијарди.

Упитан да ли ће Војска Србије у наредној години добити прву жену генерала, председник Вучић је истакао да ће му бити задовољство да, када добије такав предлог из Генералштаба Војске Србије Министарства одбране, такву одлуку и донесе.  

Повезане вести