Пријем чланова војних репрезентација Србије у џудоу и маратону

Субота, 17.11.2018 | Спорт у Војсци

Министар одбране и начелник Генералштаба приредили су данас у Малој ратној сали пријем за чланове војних репрезентација Србије у џудоу и маратону поводом успеха који су остварили на светским такмичењима.

Министар Вулин: Војска Србије формира спортску јединицу


Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић приредили су данас у Малој ратној сали Старог Генералштаба пријем за чланове војних репрезентација Републике Србије у џудоу и маратону поводом успеха који су остварили на светским такмичењима.

На недавно одржаном такмичењу, џудо репрезентација Министарства одбране и Војске Србије освојила је на 38. светском војном првенству у Рио де Жанеиру у Бразилу три медаље, чиме је први пут у историји војног џудоа  освојена медаља за Србију.

Такође, женска екипа Министарства одбране и Војске Србије освојила је сребрну медаљу на 50. светском војном првенству у маратону које је одржано у Бејруту у Либану. На такмичењу је учествовало 15 земаља света, чланица Међународног савета за војне спортове (CISM).

Министар Вулин је честитао војним спортистима у име Министарства одбране и Војске Србије на постигнутим успесима, труду, упорности и дисциплини, као и ономе што су показали на борилиштима и ван њих – да је припадник Војске увек професионалац, спортиста, као и онај ко се увек бори да буде први, али више и изнад свега човек који воли своју војску и своју земљу, и који им служи на понос.

Указујући на важност спорта у војсци, министар Вулин је истакао да у Војсци Србије, спорт не само да се промовише, већ спорт мора да се живи.

- Било је времена када смо занемаривали спорт, када нисмо размишљали колико је важан, било је времена када нисмо схватали, или смо желели да заборавимо да морамо да улажемо у изванредне појединце који су у стању да жртвују и своје време и време своје породице, да би створили резултат – не за себе, већ за Војску Србије, институцију којој припадају. Али, ви сте пример како ми желимо да изгледа Војска Србије, како желимо да изгледају наши припадници, како желимо да размишљају наши припадници – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, свако ко се икада у животу бар мало бавио спортом одлично зна да су воља и дух снажнији од тела и да су постигнути резултати тријумф воље, не тријумф физичких предиспозиција.

- Да су физичке предиспозиције те које се рачунају, не бисмо ни имали такмичење, само бисмо се измерили и рекли ко ће бити победник. Ви сте победници зато што сте вашом вољом одлучили да будете победници. Војска Србије ће више него до сада радити на системском уређењу спорта у војсци. Не можемо и не треба да се ослонимо на изванредне, талентоване, даровите појединце који су спремни да се жртвују и који су спремни да уложе себе у Војску Србије. То је драгоцено и то ће увек бити награђено и поштовано, али више од тога морамо да поново успоставимо систем у оквиру Војске Србије који ће водити рачуна о талентованом појединцу, који ћему дати систем, заштиту, као и могућност да у потпуности развије све своје способности и да у потпуности покаже сав раскош свог талента – оценио је министар одбране.

Управо због тога, најавио је он, планирано је да се у наредном периоду формира и спортска јединица где ће најбољима бити омогућено да се баве оним у чему су најбољи.

- То је начин и да омогућимо и себи да најбоље и најталентованије спортисте из спортова који су нама битни, привучемо у Војску Србије, да их привучемо да постану део Војске Србије, њени припадници и да тако завршавају своју каријеру. Да знају да о њиховом раду неко води рачуна, да је неко поносан на њих и да ће неко њихово знање и вољу желети да искористи и у годинама када више не буду били активни такмичари, а да за време свог активног бављења спортом нижу успехе – нагласио је министар Вулин.

Говорећи о значачају постигнутих успеха, шеф делегације Републике Србије при CISM бригадни генерал Синиша Радовић истакао је да је конкуренција на овим светким војним такмичењима била изузетно јака, али да су наши репрезентативци и у џудоу и у маратону оствареним резултатима показали спремност, умећа и вештине и учинили нас поносним.

Генерал Радовић је честитао окупљеним спортистима, изражавајући посебну захвалност министру Вулину и генералу Мојсиловићу, додајући да без њиховог активног учешћа, залагања и подршке да наши спотисти учествују на великим војним спортким такмичењима широм света, постигнути успеси не би били могући.

- Верујем да нам предстоје изузетни тренутци када је реч о војном спорту, као и подизање нивоа развоја спорта у војсци, јер имамо потребну енергију и људе, као и подршку спортских удружења и институција у нашој земљи, да на том путу успемо – нагласио је генерал Радовић додајући да је успостављена једна изузетна мрежа сарадње када је реч о војном спорту.

Потпоручнк Весна Ракић, која је у категорији до 78 килограма освојила бронзану медаљу, обраћајући се у име војне џудо репрезентације, истакла је да је уложен велики рад и труд свих чланова екипе, а била су потребна велика одрицања и на приватном и на професионалном плану, да би се такви резултати остварили.

Говорећи у име репрезентације маратонаца наше војске, капетан Невена Јовановић истакла је да је трка била веома изазовна, као да наши репрезентативци нису до тада имали прилике да се сусретну са таквом трком, што успех наше екипе чини још значајнијим.

Повезане вести