Завршне припреме за светско војно првенство у скијању

Понедељак, 17.3.2014 | Спорт у Војсци

Најбољи скијаши и скијашице Војске Србије на Копаонику приводе крају припреме за 52. светско војно првенство у скијању које ће бити одржано од 24. до 29. марта у Финској.

Најбољи скијаши и скијашице Војске Србије на Копаонику приводе крају припреме за 52. светско војно првенство у скијању које ће бити одржано од 24. до 29. марта у Финској.

Трочлана мушка репрезентација у велеслалому, дисциплини у којој ће нас представљати и две девојке у појединачној конкуренцији, и троје српских такмичара (два момка и девојка) у нордијским дисциплинама, од 2. до 20 марта пролазе завршни тренажни процес пред веома значајно такмичење.

Шеф делегације Републике Србије при Међународном савету за војне спортве (CISM), пуковник Драган Ђини је похвалио домаћине из 51. скијашког полигона, као и хотела Гранд, који је ставио на располагање своју инфраструктуру за кондициони тренинг и релаксацију такмичара, и ЈП Скијалишта Србије, због омогућавања бесплатног коришћења стаза и жичара нашим такмичарима.

– Они су, свако на свој начин допринели успешној организацији зимског тренинг – кампа, па скијаши и скијашице имају оптималан тренинг и пре и поподне, уочи предстојећег веома јаког такмичења, на коме ће учествовати и многи скијаши који су боје својих земаља бранили на Зимским олимпијским играма у Сочију. Искуства са претходних Светских војних првенстава говоре да су најбоље пласираних тридесетак скијаша носиоци ФИС бодова, што значи да су професионални такмичари.

Капитен алпске екипе, капетан Денијел Пеши, истиче да је задовољан током припрема и да су почетни проблеми са снегом, „срећом“, кратко трајали.

– Услови су добри, тренутно нема прилике за боље, а једини проблем имамо са опремом, јер сваки такмичар користи своју, а она најчешће није на потребном нивоу за врхунско такмичење.

Припадник батаљона специјалне намене „Кобре“ старији водник прве класе Игор Вуковић, капитен српских „нордијаца“ подсећа да смо, кад је реч о нордијским дисциплинама у Војсци Србије, почели да се такмичимо 2006. године.

– Наступили смо на Светском првенству у Швајцарској и од тада смо активни у овој дисциплини која је физички и технички веома захтевна јер оптерећује комплетну мускулатуру тела. Услови на Копаонику су одлични, у задовољавајућој смо физичкој кондицији и даћемо свој максимум у Финској па ћемо видети где смо данас у односу на остале спортске нације.

Највећи успех на светским првенствима наши скијаши постигли су у Италији 2010. године, када је српска мушка екипа освојила бронзану медаљу у велеслалому.
Кључне речи

Повезане вести