Промовисани најмлађи официри Војске Србије

Субота, 10.9.2016 | Актуелности

Најмлађи потпоручници Војске Србије промовисани су данас на традиционалној свечаној церемонији на платоу испред Дома Народне скупштине у Београду.

Прве официрске чинове понело је 158 кадета и кадеткиња 137. класе Војне академије и њих 29 из 2. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије.

Већ традиционално, председник Републике Србије Томислав Николић уручио је сабље најбољим кадетима Војне академије - Лазару Стојнићу (9,73 - студијски програм Војномашинско инжењерство), Јелени Николић, ( 9,60 - студијски програм Логистика одбране) и Емилији Пешић, (9,58 - студијски програм Менаџмент у одбрани).

Кад је реч о видовима, у Копненој војсци најбољи је Стефан Радоњић, (општи успех 9,47 - студијски програм Менаџмент одбране), а у виду Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана, Александар Стевановић, (9,23 - студијски програм Војно ваздухопловство) .

Најбољи кадет на Медицинском факултету ВМА је Немања Јаћимовић (општи успех 10), а следе га Јадранка Зарић, ( 9,98) и Јелена Катић (9,96). Њима је министар одбране Зоран Ђорђевић уручио парадне бодеже, а најуспешнијим кадетима вида Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, пиштоље са посветом, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Промоцији потпоручника, осим највишег државног и војног руководства, присуствовали су представници дипломатског кора, делегација оружаних снага пријатељских земаља, верских организација, бројни гости из земље и иностранства, породице и пријатељи бивших кадета и многобројни грађани.

Честитајући кадетима прве официрске чинове, председник Србије Томислав Николић је потврдио веру у њихову будућу успешну каријеру у униформи српског војника, униформи која је своју историју славно обележила победама и успесима у одбрани своје земље. 

– Од када Србија постоји, на њену Војску пада тежак и частан терет - да очува државу борећи се за слободу и правду против зла које је многоструко надјачавало. Током векова бременитих судбинским догађајима, допринос војске Србији надрастао је све остале, постао је толико велики да из њега и данас младе генерације црпе надахнуће као из непресушног врела увек издашног у давању примера човечности, јунаштва, војничке части и људске честитости - рекао је председник и истакао да су официри своја знања стицали у српским војним школама и да смо на ту традицију посебно поносни, јер је Војна академија дала огроман допринос у свеукупном развоју образовања у Србији, готово у истој мери у којој је војска Србије доприносила очувању њене слободе.

Председник је потврдио да смо данас поносни што наше војно школство успоставља нове стандарде и подиже их из семестра у семестар, што учвршћује уверење да се наши будући официри на студијским програмима Војне академије образују тако да у свему буду дорасли својим колегама из осталих европских земаља, а да их у многим сегментима школовања чак и надмашују.

Обраћајући се најмлађим потпоручницима Војске Србије, поручио им је да ће одлучивање о веома значајним деловима свакодневице војничких колектива у којима ће бити распоређени, бити њихов почетни задатак.

– Први радни дани које ћете провести на својој почетној официрској дужности тражиће од вас да покажете колико сте умешни и колико имате врлина неопходних за успешан рад са људима. Од вас и односа који успоставите са јединицом, у највећој мери зависиће извршење постављеног задатка – рекао је врховни командант Војске и додао да ће успети само ако у онима којима командују увек препознају људе и саборце у пуном смислу речи, оне са којима ће као једна, јединствена и недељива целина, испунити своју свету дужност на коју су се обавезали заклетвом Србији.

Председник Србије је рекао да је велики одзив свршених матураната који се пријављују на конкурсе за професионалну војну службу и за војне школе најбољи показатељ поверења грађана у Војску Србије.

– Очување и повећање угледа наше Војске и војне професије и у времену пред нама биће једна од главних смерница укупних активности државе. Будућност не смемо чекати без ваљане припреме за све могуће околности, па и за оне претеће по безбедност грађана. Зато Војска Србије остаје снажан и одлучан гарант заштите националних интереса - рекао је, између осталог Николић и потврдио да развој, модернизација, опремање и наоружавање Војске Србије спадају у приоритетне активности, а да то важи и за научноистраживачку и образовну делатност у области одбране.

Упозоривши да се данас свет мења на горе, и да „многи посежу за туђим“, председник је још једном свима упутио позив на разговор и договор, и потврдио да је, у суочавању са тешким проблемима којима ниједна земља појединачно није дорасла, међународна сарадња потребнија него икада раније.

– Ефикасна и професионална војска оспособљена за извршавање пројектованих мисија и задатака, изграђује се и кроз интероперабилност са другим армијама. У том смислу, блиска сарадња наше земље са свим државама света пружа прилику официрима наше Војске да на високом професионалном нивоу одмере снагу и упореде увежбаност са колегама из многобројних земаља - рекао је Николић и додао да је свако од таквих одмеравања показало да нимало не заостајемо за официрима из армија много већих и економски снажнијих држава, те да ћемо наставити да учествујемо у изградњи мира колико год је у нашој моћи.

Завршавајући своје обраћање, председник Републике је рекао да зна да ће најмлађи потпоручници Војске Србије са пуно воље и ентузијазма наставити путем „дивјунака“ српске историје, да ће својим стеченим образовањем и својом официрском и људском чашћу посвећено обављати свој животни позив и учинити да Србија у миру остварује напредак на свим пољима.

– То је наша света дужност пред прецима и потомцима подједнако, закључио је председник Николић.

Честитајући дојучерашњим кадетима прве официрске чинове, начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић представио је актуелни тренутак те војнообразовне институције и потврдио да она непрекидно јача образовне капацитете.

Данашњи слављеници, да би дошли до првих официрских чинова, морали су да прођу трновит пут, учествују на многим вежбама, полигонима, логоровањима, примењеним облицима наставе, стручној пракси, јавним манифестацијама од државног значаја и спортским првенствима на којима су достојно представљали Војску Србије и Министарство одбране, рекао је генерал Зековић.

– Овој генерацији импонује што има част да свој први официрски чин добије испред здања Дома Народне скупштине, и реплике кајмакчаланске осматрачнице, где су великани српске историје започињали њено ослобађање и њен васкрс, рекао је начелник Војне академије и најмлађим официрима поручио да не забораве академске девизе које су их красиле свих година за нама, да је знање њихово оружје, а част њихова имовина.

Начелник Војне академије је додао да ће Војна академија и даље пратити њихов рад и радовати се сваком успеху који постигну и чекати их на новим нивоима усавршавања.

Обраћајући се у име колега из 137. класе, први у рангу Војне академије, потпоручник Лазар Стојнић рекао је да су четири године школовања дуг и напоран пут, пун рада и одрицања, препрека и непроспаваних ноћи.

– Стајемо у строј српских официра, а то није мала ни једноставна ствар, јер је одржати углед српског официра тежак задатак, али са сигурношћу могу да кажем да ће официри 137. класе испунити то очекивање, рекао је Стојнић и потврдио да ће додељену сабљу, у коју су школски дани урезали мноштво прелепих успомена, носити поносно.

Потпоручник Стојнић је додао да ће новопроизведени официри Војске Србије стечена знања и вештине користити у будућем раду и свакодневном животу, и, обраћајући се родитељима, поручио да треба да буду поносни на своју децу исто онолико колико су деца поносна на њих.

– Ми ћемо и даље бити посвећени официрском позиву и безусловно ћемо волети намучену мајку Србију, храбро јој бранити част, чиме ћемо стицати и лични углед, рекао је први у рангу Војне академије.

Поздрав најмлађим колегама упутио је и пилот потпуковник Милован Ђорђевић, из једног од авиона МиГ- 29 Војске Србије, који су прелетима увеличали данашњу свечаност.

- Најмлађим колегама честитам први официрски чин! Служите часно своме народу и будите понос своје отаџбине. Живела Србија! - поручио је потпуковник Ђорђевић.

Уз дефиле најмлађих потпоручника и кадета Универзитета одбране и прелет ваздухоплова Војске Србије, програм свечаности употпунио је наступ Уметничког ансамбла Министарства одбране ''Станислав Бинички'' и Репрезентативног оркестра Гарде.

Премијерно, подстакнута обновљеном традицијом егзерцира Гарде Војске Србије, секција за стројеву обуку Војне академије извела је стројеви приказ радњи у месту и кретању.

Свечаност поводом промоције потпоручника испред Дома Народне скупштине, која је била у знаку обележавања велике српске офанзиве на Солунском фронту, одржана је једанаести пут, а у чин потпоручника ове године произведен је и један кадет из Анголе.


Повезане вести