Генерал Диковић примио заменика команданта операције Аталанта

Четвртак, 7.6.2018 | Међународна сарадња

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас у Београду са замеником команданта операције Аталанта контраадмиралом Алфонсом Перезом де Нанкларесом.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас у касарни „Бањица 2“ у Београду са замеником команданта Војне операције поморских снага Европске уније у Сомалији — Аталанта контраадмиралом Алфонсом Перезом де Нанкларесом.

Генерал Диковић и адмирал Шпанске ратне морнарице разговарали су о досадашњем учешћу припадника Војске Србије у Аталанти и плановима за даље ангажовање у овој операцији.

Истичући да је Војска Србије, у складу са спољнополитичким опредељењем наше земље за допринос заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици Европске уније, посвећена учешћу у војним операцијама ЕУ, генерал Диковић је обавестио адмирала Нанклареса да ћемо наставити са ангажовањем штабних официра и подофицира у Аталанти и подсетио да ће крајем године у операцију бити упућен следећи, шести по реду, аутономни тим ВС за заштиту бродова.

Тренутно је у операцији Аталанта ангажовано шест припадника Војске Србије — четири официра и један подофицир у Оперативној команди у Нортвуду и штабни официр у команди снага на италијанском броду Карло Марготини у Индијском океану.

Војска Србије је у овој операцији ангажована од 22. октобра 2011. године, када су два наша официра упућена на брод француске морнарице. Осим штабних официра и подофицира, Војска Србије је у Аталанти до сада ангажовала и пет аутономних тимова за заштиту бродова, са мандатом заштите бродова који превозе хуманитарну помоћ Светског програма за храну у Аденском заливу и Индијском океану. До сада је у операцији Аталанта ангажовано 95 припадника Војске Србије.

Повезане вести