Акција Отворени дан 204. ваздухопловне бригаде на аеродрому Батајница

Субота, 1.10.2016 | Цивилно-војна сарадња

На батајничком аеродрому данас је у организацији 204. ваздухопловне бригаде оржана акција „Отворени дан“.

Ова манифестација, која се организује већ неколико година узастопно, прилика је да се грађани и шира јавност упознају са наоружањем и војном опремом коју користи Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије, као и са задацима и мисијама који су додељени 204. ваздухопловној бригади.

Посетиоци су на аеродрому могли да разгледају ловачке авионе МиГ-21 и МиГ-29, школско-борбени супергалеб Г-4, школске авионе утва 75 и ласта, ловац-бомбардер орао  госте из 98. ваздухопловне бригаде, пајпер сенека, Ан-26, хеликоптере газела и новоиспоручене вишенаменске Ми-17 В5, ракетни систем нева из 250. ракетне бригаде за ПВД, средства везе 126. бригаде ВОЈИН, као и опрему припадника 63. падобранског батаљона. Најмлађи посетици су током скоро целог трајања акције стрпљиво стајали у реду како би ушли у пилотске кабине авиона и хеликоптера и наравно овековечили тај тренутак фотоапаратом или камером.

Најатрактивнији део, летачки програм ваздухоплова, већ традиционално је почео скоком падобранаца 63. батаљона Специјалне бригаде из хеликоптера који су носили заставе Србије, Војске Србије и 63. батаљона. Мајор Александар Марјановић из 101. ескадриле „витези“ приказао је своје летачко умеће и могућности авиона Миг-29, а његове колеге из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле „курјаци са Ушћа“ летење у формацији три авиона супергалеб, као и симулацију напада на циљ на земљи.
 
Хеликоптерске посаде из 890. мешовите хеликоптерске ескадриле „пегази“ веома су атрактивно, у садејству са припадницима Специјалне бригаде, демонстрирали акцију спацавања обореног пилота (који је претходно „искочио“ из школског авиона). Специјалци су „спасеног“ пилота евакуисали у хеликоптер Ми-17 В5 док је изнад кружила газела, као подршка акцији извлачења.

Уз више хиљада грађана и представника медија, „Отворени дан“ 204. ваздухопловне бригаде посетио је бригадни генерал Душко Жарковић, заменик команданта РВ и ПВО, председници околних општина и представници цивилних организација. Међу гостима су били и Тијана Богдановић, освајач сребрне медаље у теквондоу на Олимпијским играма у Рију; „бронзани“ параолимпијац Митар Паликућа, некадашњи припадник 204. бригаде, глумци из серије „Војна кадемија“ Бојан Перић и Бранко Јанковић.

Повезане вести