У Нишу одржана анализа обезбеђења државне границе

Понедељак, 6.2.2017 | Актуелности

Данас је у Дому Војске Србије у Нишу одржана анализа ангажовања снага Војске Србије и Министарства унутрашњих послова на реализацији заједничких задатака на заштити безбедности дела државне границе према Републици Бугарској, Македонији и Црној Гори.

Циљ анализе је био да се сагледа и оцени организација, стање и ефикасност ангажовања снага Војске Србије и Министарства унутрашњих послова на реализацији заједничких задатака на заштити безбедности дела државне границе Републике Србије према Републици Бугарској, Македонији и  Црној Гори.  

Обраћајући се присутнима, нечелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић рекао је да је задовољан ангажовањем Заједничких снага које су без употребе силе, без запречавања и уз хумано и људско поступање успели да обезбеде државну границу и заштите националне интересе.

„Наша борба мора тежишно бити усмерена на борбу са онима који организују кријумчарење миграната, јер неће се нико усудити илегално да пређе границу ако није све унапред добро организовано. Уколико њих победимо боље ћемо обезбедити државну границу“ - рекао је генерал Диковић. Он је додао да је за остварење тог циља неопходна сарадња, од обавештајно безбедносних структура до свих других државних органа. 

Диковић је одао признање свим припадницима Војске Србије и МУП због изузетног залагања и успешне реализације задатака: - „Посебно сам поносан на чињеницу да међу војском и полицијом нема оних који су се бавили кријумчарењем. Тиме смо показали да и у тешким временским, али и материјалним условима наши војници и полицајци су очували изузетне моралне и људске вредности.“

У закључцима анализе је изнето да адекватан одговор државе на мигрантску кризу подразумева садејство свих државних структура. Истакнут је значај повећања ефикасности ангажовања расположивих снага и ресурса ради рационализације трошкова. 

Као посебан приоритет у овој години истакнуто је унапређење заштите људи, побољшања услова и набавка нових осматрачких и оптоелектронских средстава ради обезбеђења државне границе. 

Анализу рада Заједничких снага отворио је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, а присуствовали су генерал-мајор Желимир Глишовић, први командант Заједничких снага, садашњи командант бригадни генерал Дејан Јанковић, помоћник директора полиције Слободан Малешић, директор Војнобезбедносне агенције бригадни генерал Петар Цветковић, помоћник начелника Управе полиције пуковник полиције Рацо Гојаковић, помоћник начелника Управе граничне полиције Небојша Пурић,  представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Комесаријата за избеглице и миграције.  

Повезане вести