Обележена деценија постојања и Дан 98. ваздухопловне бригаде

Уторак, 28.11.2017 | Актуелности

На аеродрому „Лађевци” код Краљева, у присуству министра одбране, начелника Генералштаба и бројних гостију, данас је свечано обележено десет година од формирања 98. ваздухопловне бригаде.

На аеродрому „Лађевци” код Краљева данас је свечано обележено десет година од формирања 98. ваздухопловне бригаде.
 
Дану јединице присуствовали су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, некадашњи команданти бригаде и јединица које су данас у њеном саставу, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве, МУП-а и многобројни гости и пријатељи јединице.
 
Честитајући празник припадницима 98. ваздухопловне бригаде у име председника Републике Србије и врховног команданта Александра Вучића, министар одбране Александар Вулин захвалио им је што су часно служили и служе отаџбини.
 
-  Ниједна јединица у српској Војсци не траје само онолико колико носи једно име. Све српске јединице су ткане у једну, у Српску војску и наша вековна непрекинута традиција бораца за слободу уткана је у сваку од наших јединица. Зато вам ја данас не честитам јубилеј једне деценије, већ вам се захваљујем на вековном трајању и способности да се борите за слободу - рекао је министар одбране и додао да ниједна јединица у историји Српске војске, нити је Српска војска икада учинила ишта због чега би могли или морали да се стидимо.
 
Он је истакао да је српска војска часно проносила славу свог оружја и свог имена, а да би се суштина народа кога је бранила и због кога је постојала и постоји, могла сабрати у једној јединој речи - слобода.
 
- Слобода изнад свега, слобода као разлог постојања, слобода због које сте и ви данас овде, слобода због које сте заслужили и примили орден. Слобода у временима која су иза нас, у временима ратова и сукоба, у којима су велики и моћни мислили да од нашег народа и нашег имена могу да направе оно што мисле да је наша истина, у временима у којима је било страшно постојати али у којима сте показали да не постоји задатак који не можете испунити,  да не постоји противник нити непријатељ који не може после борбе са вама да погне главу у немом поштовању ваше храбрости и вашег знања.
 
Управо зато, рекао је министар Вулин, ја вам данас честитам векове трајања и непрекинуте борбе за слободу.
 
- Ако на овом нашем парчету земље, кога волимо и зовемо својом отаџбином, икада може бити трајног мира, биће га зато што је наша Војска довољно храбра и довољно снажна, обучена и опремљена да ником не падне на памет да покуша да узнемири наш начин живота, да промени наше постојање и угрози будућност наше деце. Ако на овом парчету земље, кога толико волимо и кога зовемо својом, икада може бити трајног и дуготрајног мира, онда ће га бити зато што Војска Србије испуњава своје задатке и према будућности и успомени прошлости.  Ако на овом парчету земље, кога толико волимо и зовемо својим, икада може бити трајног мира онда ће га бити зато што што сте опремљени и обучени, зато што сте спремни и зато што ником неће пасти на памет да се са српском војском на било који начин сукоби - рекао је министар одбране Александар Вулин и додао да, захваљујући нашој војсци спремној за борбу имамо право да се радујемо миру.
 
- Захваљујући вама и сваком дану који проведете у Војсци Србије, у коме постанете обученији и опремљенији, можемо да се надамо да ће нам деца корачати под слободним небом а не небом о коме одлучују и на коме владају велики и моћни, небом које припада нама зато што смо рођени под њим и зато што живимо и трајемо под њим. Не небом које морамо да бранимо као 1999. године, у време страшне НАТО агресије, већ по коме лете наши авиони. Небом слободним, под којим корачају наша деца, неуплашена од звука бомби и слика разарања и уништавања.  Захваљујући вама и вашој способности да претрајете и да се борите против надмоћних, снажних и богатих али не и борбенијих, данас можемо да кажемо да смо изборили своје право да сами одлучујемо о себи, па и право да будемо војно неутрални, а војну неутралност ће велики и моћни поштовати само онолико колико ми будемо били и велики и моћни и обучени и опремљени и, изнад свега - колико будемо волели своју земљу, рекао је министар одбране и поручио да никада више у Србији неће бити оних који ће њоме владати а стидети се своје армије или да неће бити поносни на сваког од припадника, у прошлости, "баш као што се радују вашој будућности и будућности ваше деце".

Командант 98. ваздухопловне бригаде, пуковник Дејан Васиљевић, подсетио је на богато историјско наслеђе јединице и сумирао њене резултате рада.
 
- Пре 68 година формиран је 198. ваздухопловни ловачки пук, чије светле традиције достојно настављамо,  а ту је и низ јединица које су, иако су се преселиле у историју, остале трајно надахнуће генерацијама српских ваздухопловних витезова - рекао је командант и додао да је јединица увек имала савремену ваздухопловну технику и високе борбене могућности, да је увек красила висока стручна и борбена оспособљеност као и снажан колективни дух и несаломив борбени морал.
 
Говорећи о 1999. години, пуковник Васиљевић је подсетио на херојство пилота, техничара и целокупног састава 98. ловачко-бомбардерског авијацијског пука, које је омогућило да, као јединица у ваздухопловству,  имају највише борбених летова.
 
- Све то нас надахњује да и данас, као високостручни, с богатом традицијом и огромним борбеним искуством и моралом, будемо челични бедем одбране слободе наше отаџбине. Данас, као и увек до сада, делимо судбину и економски тренутак свога народа и државе. Објективно тешки услови и ограничења у којима смо радили протеклих година нису умањили наш допринос укупној моћи Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, одржали смо способност ватрене подршке снагама Копнене војске, достојно представљали земљу у иностранству и били активни учесници сваке акције помоћи цивилном становништву угроженом елементарним непогодама- истакао је командант 98. ваздухопловне бригаде и потврдио да на данашњи дан јединица бележи највећу исправност борбене технике од формирања бригаде, за што су, како је рекао, заслужни сви који стоје у свечаном строју.
 
Поводом десет година постојања, председник Републике Србије и врховни командант Александар Вучић одликовао је јединицу Орденом за заслуге и безбедност трећег степена. Министар одбране Александар Вулин одликовање је уручио команданту 98. ваздухопловне бригаде, пуковнику Дејану Васиљевићу. 
 
Свечаност је употпунио дефиле јединица 98. ваздухопловне бригаде, награђени су и похваљени најуспешнији припадници а одата је и почаст погинулим и преминулим припадницима јединице.
 
Гости су на крају данашње свечаности били у прилици да погледају и изложбу средстава ратне технике.
 
Дан 98. ваздухопловне бригаде обележава се у знак сећања на 28. новембар 1949. године, када је формиран 98. ловачко-бомбардерски авијацијски пук,  јединица са најдужом традицијом од свих које су ушле у састав данашње бригаде и најстарија формирана јединица у некадашњем РВ и ПВО. 

Повезане вести