Poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Italije

Četvrtak, 3.6.2021 | Međunarodna saradnja
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Italije general Enco Večareli, boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića. 

Cilj posete je razmatranje aktuelne političko-bezbednosne situacije u regionu, razmena iskustava iz angažovanja oružanih snaga u suzbijanju pandemije kovida 19 i sagledavanje mogućnosti za dalje unapređenje saradnje Vojske Srbije i Oružanih snaga Italije.

Tokom susreta sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i bilateralnoj vojnoj saradnji, sa akcentom na zajedničkom učešću u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu i zajedničkim aktivnostima u oblasti obuke i vežbi. Posebna pažnja je posvećena razmatranju uticaja Kfora na bezbednost Zapadnog Balkana i značaja italijanskog kontingenta u sastavu Kfora za očuvanje mira i bezbednosti na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpskog nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa.

Ocenjeno je da je bilateralna vojna saradnja intenzivna i sadržajna i da je karakteriše stalno kvantitativno i kvalitativno unapređenje. Istaknuto je da  zajedničke  aktivnosti daju poseban kvalitet saradnji, jer doprinose razvoju poverenja i unapređenju ukupnih odnosa i utiču na podizanje nivoa interoperabilnosti i operativnih sposobnosti obeju strana.

Generala Večarelija je tokom boravka u Republici Srbiji primio i potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović.

Povezane vesti