Oficir

Oficir Vojske Srbije je lice visokog obrazovanja, osposobljeno za obavljanje vojnih dužnosti, koje je u radnom odnosu na neodređeno, odnosno određeno vreme.

promocija-oficira-vojske-srbije.jpg
Oficir je lice visokog obrazovanja osposobljeno za obavljanje vojnih dužnosti, koje je u radnom odnosu na neodređeno, odnosno određeno vreme.

Poziv oficira je kroz istoriju našeg naroda uvek smatran za častan poziv. Svaki oficir je ponosan na pripadnost oficirskoj profesiji i svestan je uzvišenosti svog zvanja i odgovornosti.

Osnovne vrline, koje krase svakog oficira, su vernost otadzbini, posvećenost profesiji, odanost, hrabrost, disciplinovanost, solidarnost, čovečnost, dostojanstvo, požrtvovanost i poštovanje.

Kako postati oficir?  


Lica koja žele da postanu oficiri prijavljuju se na konkurs za upis u Vojnu akademiju. Na konkurs se mogu javiti učenici koji završavaju ili su završili četvorogodišnju srednju školu. Zainteresovani momci i devojke podnose prijavu Ministarstvu odbrane u mestu prebivališta.

Kandidati koji zadovolje opšte lekarske preglede upućuju se na dodatne proveru u Vojnu akademiju koje obuhvataju:
  • psihološko testiranje, koje vrše školski i klinički psiholozi,
  • specijalističke zdravstvene preglede,
  • proveru fizičkih sposobnosti,
  • test znanja iz oblasti matematike,
  • specifične testove za studijski program Vojno vazduhoplovstvo (preživljavanje u prirodi, padobranska i osnovna letačka obuka).
Na osnovu uspeha iz srednje škole i rezultata ostvarenih na proverama, formiraju se rang-liste za prijem u Vojnu akademiju. Konkurs se raspisuje početkom kalendarske godine, načelno u februaru ili martu.

Oficiri mogu postati i učenici koji završavaju Vojnu gimnaziju, kao i podoficiri i profesionalni vojnici koji završe odgovarajući stepen strukovnih ili akademskih studija, ako to zahtevaju potrebe službe.

Karijera i mogućnosti napredovanja


Po završetku Vojne akademije, kadeti postaju profesionalni oficiri
Vojske Srbije, unapređuju se u čin potporučnika i stiču odgovarajuća akademska zvanja.

Tokom karijere postoje mogućnosti daljeg napredovanja i vođenja u službi. Unapređenje u viši čin omugućuje se svim oficirima koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom o Vojsci Srbije i Uredbom o stanjima u službi profesionalnih vojnih lica i o unapređivanju oficira i podoficira.

Takođe, postoje mogućnosti i stručnog osposobljavanja na kursevima, usavršavanjima u zemlji i inostranstvu, master i doktorskim studijama na Vojnoj akademiji ili na drugom fakultetu u zemlji ili inostranstvu, kao i upisivanje Škole nacionalne odbrane radi komandno-štabnog i generalštabnog usavršavanja.