Kopnena vojska

Kopnena vojska je najbrojniji i najopremljeniji vid Vojske Srbije. Njena organizacija, sastav, oružje i oprema prilagođeni su dodeljenim misijama i zadacima Vojske Srbije, pre svega za dejstva na kopnu.
Osnovne jedinice Kopnene vojske su bataljoni i divizioni, nastali preformiranjem nekadašnjih brigada, pukova ili jedinica sličnog ranga, izborom najboljeg ljudstva, najbolje i najperspektivnije opreme, kao i uvođenjem u upotrebu savremenog naoružanja.

Komanda Kopnene vojske se nalazi u Nišu, a njene jedinice razmeštene su na celoj teritoriji Republike Srbije.

Komandant Kopnene vojske je general-potpukovnik Milosav Simović.

Kopnena vojska se sastoji od šest jedinica ranga brigade, šest samostalnih bataljona i Tehničkog remontnog zavoda „Čačak“. 

Zadaci Kopnene vojske


Osnovni zadaci Kopnene vojske su: 

  • odvraćanje od oružanog ugrožavanja,
  • obezbeđenje administrativne linije prema Kosovu i Metohiji i kontrola Kopnene zone bezbednosti,
  • obezbeđenje uslova za mobilizaciju i razvoj Vojske i drugih organa i organizacija sistema odbrane,
  • učešće u međunarodnoj vojnoj saradnji i multinacionalnim operacijama i
  • pružanje pomoći civilnim vlastima u slučaju prirodnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća.

Tradicije Kopnene vojske


Preteča srpske vojske, ali i Kopnene vojske kao najstarijeg i najmasovnijeg vida, jesu prve regularne trupe koje su formirane za vreme Prvog srpskog ustanka 1808. godine, kada je Karađorđe osnovao bataljon tzv. „regulaša“ i bateriju topdzija. Razvojem srpske države razvijala se i vojska. Dobijanje nezavisnosti 1878. godine i uvođenje stajaće vojske sa rezervom, sastavljenom od tri poziva prema godištima, Srbija dobija savremeno organizovanu i naoružanu vojsku koja je uspešno vodila oslobodilačke ratove od 1912. do 1918. godine. 

U dugoj i slavnoj istoriji našeg naroda, između mnogih bitaka, izuzetno značajno mesto pripada Kolubarskoj bici. Početak bitke, 16. novembar, obeležava se kao Dan vida Kopnene vojske i Dan roda pešadije.

U istoriju ratovanja bitka je ušla kao jedinstveni primer da se vojska kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz.

Kopnena vojska formirana je preformiranjem Kopnenih snaga, u aprilu 2007. godine.

Kontakt


Adresa: Trg kralja Aleksandra bb, 18 000 Niš
Telefon: +381 (0) 18 555-897
Telefaks: +381 (0) 18 555-379
Email: kkov_komandant@vs.rs

Povezane vesti