Promenadni koncerti vojnih orkestara u Kragujevcu i Valjevu

Subota, 21.4.2018 | Kultura i tradicija

Povodom Dana Vojske Srbije, Reprezentativni orkestar Garde i Vojni orkestar Niš priredili su danas promenadne koncerte za žitelje Valjeva i Kragujevca.

Povodom Dana Vojske Srbije, Reprezentativni orkestar Garde, na radost žitelja Valjeva, u tom gradu je priredio promenadni koncert.

Vojni muzičari, uz zvuke poznatih kompozicija, prodefilovali su od ugla ulica Kneza Miloša i Pop Lukine, pored spomenika Vojvodi Živojinu Mišiću, do Doma kulture, praćeni aplauzima i pogledima prijatno iznaneđenih Valjevaca, koji nisu štedeli komplimente za svoju vojsku. 

Orkestar, kojim je dirigovao major Nebojša Stoiljković, maestralno je izveo program u kome su mesto našli i poznati srpski marševi među kojima Miloš Obrenović, Na Drinu, Miloš Veliki, kao i Marš kraljeve Garde. 

Dirigent kaže da ljudi uglavnom, gde god da orkestar gostuje, toplo pozdrave vojne muzičare, jer nemaju često priliku da ih vide.
 
– Vojni orkestar Garde je jedan od tri vojna ansambla u Srbiji, nema nas mnogo, a gledaoci obično najbolje reaguju na marš Na Drinu, koji je jedna od naših najboljih kompozicija – kaže major Stoiljković i potvrđuje da je njemu „posebno drag“ Marš kraljeve garde, koji su danas pred Valjevcima izveli dva puta.

Potpukovnik Zoran Smiljanić, komandant Drugog centra za obuku Komande za obuku u Valjevu, ističe da mu je posebno drago zbog toplog prijema kod građana promenadnog koncerta, upriličenog povodom Dana Vojske Srbije.

– Ovo je dobra prilika za promociju Vojske po gradovima Srbije i dokaz da takvi događaji nisu namenjeni samo za velike gradove, kao što su Beograd ili Niš – kaže potpukovnik koji je iskoristio priliku da svim pripadnicima, ali i građanima čestita Dan Vojske Srbije, 23. april.

Valjevka Milena Janković je sa decom uživala u svojevrsnom koncertu vojnih muzičara. Kaže da joj sve prelepo izgleda.

– Prvi put prisustvujemo ovakvom događaju i veoma sam zadovoljna. Zadovoljan je i njen četvorogodišnji sin Marko koji „maršira" pored vojnih muzičara i šalje im poljupce.

Jasmini iz Valjeva najbolji prijatelj svira u ansamblu.

– Divno je, osećam se svečarski i mislim da je ovo zaista prava prilika da se pridružim čestitkama svim građanima Srbije za Dan Vojske.

Vojno lice u penziji, Valjevac, Cvetko Stojković kaže da mu srce igra kao doboš koji upravo sluša, dok gleda vojne muzičare.

– Imam 84 godine i drago mi je da prisustvujem ovom divnom događaju. Nekad smo slavili 22. decembar, a sada 23. april. Koji god da je datum, srećan sam što Vojska ima svoj dan kada treba da građanima pokaže svoje najlepše lice – kaže penzioner.

Divna Popović je iz Beograda, slučajno je u Valjevu i kaže da nije ni sanjala da bi mogla da prisustvuje ovako divnom događaju.

– Zaista sam oduševljena, iako mi nije prvi put da gledam ovakav defile. Bilo bi lepo da po unutrašnjosti vojni muzičari sviraju i češće – kaže Beograđanka koja pripadnicima Vojske Srbije upućuje najsrdačnije čestitke za njihov praznik.

Nestor, Jovan i Viktor su srednjoškolci. Šesnaestogodišnjaci su prijatno iznenađeni kako uživo zvuče vojni duvači.

– Izgleda kao na pravoj paradi i nikad nismo imali priliku da prisustvujemo takvom događaju.
 
Kažu da im se dopada tradicionalna srpska muzika, koračnice i marševi i da bi mogli to da slušaju i u slobodno vreme, baš kao i  didzejeve i muziku njihovog vremena. „Pale“ su i fotografije koje će, kako ističu, već za nekoliko minuta biti podeljene na društvenim mrežama.

Gordana je Valjevka i kaže da joj „srce igra neviđeno“ dok sluša vojne muzičare.

– Pratimo ih celom dužinom, još od fontane, gde god oni – tu i mi, ne možemo da ih napustimo. Naježim se kad čujem ove zvuke,  kaže i dodaje da voli vojsku jer joj je i otac bio vojno lice i „sve joj se vraća“, dok ovo sluša. Istice da bi išla i u vojsku „da je bila otvorena za žene u ono vreme“. 

Građani Kragujevca su takođe danas uživali u „vojnoj muzici“, koju je za njih izvodio Vojni orkestar Niš. Pešačkom zonom u centru grada orile su se pesme, ali i aplauzi okupljene publike, koja nije krila svoje oduševljenje.

Vladimir Vještić, MC Odbrana

Povezane vesti