Obuka rezervnog sastava Drugog pontonirskog bataljona Rečne flotile

Utorak, 6.6.2017 | Obuka

Pripadnici rezervnog sastava Drugog pontonirskog bataljona Rečne flotile ovih dana na Dunavu, uče nove i obnavljaju i utvrđuju pontonirske veštine sticane tokom ranijeg služenja vojnog roka

Pripadnici rezervnog sastava Drugog pontonirskog bataljona Rečne flotile ovih dana na Dunavu, uče nove i obnavljaju i utvrđuju pontonirske veštine sticane tokom ranijeg služenja vojnog roka.

Obuka se izvodi za specifične zadatke, pa poslužioci pontonskih mostova, vozači-poslužioci pontonskih mostova, poslužioci remorkera i vanbrodskih motora, kao i njihove starešine, imaju pune ruke posla.

Kako je ovaj sastav po prvi put pozvan na vojnu vežbu, obrađuju se opšti i specijalistički sadržaji individualne obuke, a zatim kolektivna, po odeljenjima i vodovima, iza koje sledi i izvođenje vodne vežbe, i sve to na vodi koja je i prirodna sredina pontonira.

Lalić Boško i Milisav Botorić iz Vrbasa, Tibor Nađidbi iz Bačkog Gradišta, Damir Ljubović iz Zrenjanina i ostali zadovoljni su prijemom u jedinici, odnosom starešina i posebno kvalitetom obuke.

Ističu kako ih je ovo podsetilo na stare vojničke dane, stekli su nova poznastva i prijateljstva, pa preporučuju kako bi svi trebali da se oprobaju na ovakvoj vojnoj obuci.

– Ovo kažemo bez ikakve lažne skromnosti, a i koliko god da se radi, godi ovakvo malo odsustvo iz naših životnih svakodnevica. 

Novosađani se dobro sećaju ove pontonirske jedinice koja je sa aktivnim i rezervnim sastavom tokom NATO bombardovanja 1999. godine, i pod uzbunom i avio bombama, spajala bačku i sremsku stranu grada, ali i stanovnici Obrenovca i Lučana za vreme katastrofalnih poplava pre tri godine. Na tu su činjenicu ponosni i sadašnji pripadnici njenog rezervnog sastava. 

Povezane vesti