Početak formiranja 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije

Subota, 21.12.2019 | Iz jedinica

Ministar Vulin: Ispunjeno naređenje vrhovnog komandanta, 63. padobranska i 72. za specijalne operacije ponovo brigade


— Danas ispunjavamo naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, da najbolji i budu najbolji, ali da budu sačuvani i opremljeni, naoružani i sigurni u sebe. Takođe, da najbolji moraju imati priliku da čuvaju svoj narod, ali i da se usavršavaju, obučavaju i napreduju do najviših činova u jedinicama koje su sami odabrali, ali koje su i njih odabrale — rekao je ministar Aleksandar Vulin na današnjoj svečanosti u pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić“, održanoj povodom saopštavanja odluke ministra odbrane o organizacijskim promenama u Specijalnoj brigadi i formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije. Podsetio je da je poruka vrhovnog komandanta da Vojska Srbije, što bude bila jača i silnija, to će i mir biti dugotrajniji i sigurniji. 
 
— Danas ispravljamo nepravdu prema onima koji su ginuli, ali i prema onima koje su ti heroji sačuvali, kao i prema pripadnicima koji su nosili slavna imena naših brigada -  jer nije na herojskim brigadama da postanu manje, da se zaborave i nestanu,  već da se usprave, ojačaju i da pokažu da su vredne onih što su bili pre njih. I ne vraćam ja vama danas čast, jer je niste izgubili sudarajući se sa velikim i najvećima, niti hrabrost, jer vam nikada nije manjkala, ali vam ne vraćam ni ime, jer ste ga sačuvali i oteli, uprkos onima koji su hteli da vas umanje i zaborave — rekao je ministar Vulin.
  
Obraćajući se pripadnicima brigada, čiji će proces formiranja biti dovršen u narednom periodu, ministar odbrane je istakao da — gde god je bilo teško i srpski narod je krvario i tražio pomoć, oni koji su koračali pod herojskim imenima dve elitne srpske jednice, bili su tu.
 
— Kad god je srpskom narodu pretila opasnost od zločina i uništenja, oni koji su nosili vaša slavna imena bili su sa njima. Samo bi nezahvalan narod i samo bi neslobodna vojska, kojom komanduju stranci, odlučila da izgubi imena slavne 72. i slavne 63. brigade i da ih baci u prošlost, sakrije ih, umanji i zaboravi.
 
Ministar Vulin je poručio da će nad njima biti samo Srbija, zbog koje postoje, žive i zbog koje su tako izuzetni.
 
— Prošla su  vremena neslobode, u kojima smo se stideli onih koji su nas branili, i u kojima su drugi odlučivali umesto nas. Još jednom smo izborili slobodu, a svako ko je prijatelj našeg naroda biće ponosan i srećan što su se vratile dve slavne, najhrabrije pobedničke ratne brigade. A oni koji ne misle dobro srpskom narodu i našoj državi, moraće još jednom da razmisle ako ikada više budu pomislili da treba da ugroze  naš narod i našu zemlju — rekao je ministar odbrane Aleksadar Vulin.
 
General Mojsilović naglasio je da mu je posebno drago što kao načelnik Generalštaba ima tu čast da čestita početak formiranja 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije.
 
— Specijalna brigada se, prateći savremene bezbednosne izazove, rizike i pretnje, menja i reformiše da bi u skladu sa najboljim svetskim standardima, specijalne jedinice Vojske Srbije mogle efikasno odgovoriti bezbednosnim izazovima i ispuniti svoju osnovnu ulogu. Odluka o formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije od sadašnje Specijalne brigade doneta je kako bi se povećala brzina reagovanja, pojednostavio lanac komandovanja i s uspehom odgovorilo i suprotstavilo savremenim izazovima, rizicima i pretnjama koji su uslovili potrebu da se svestrano i analitički razmotre mesto, uloga i zadaci specijalnih jedinica u vremenu ispred nas, rekao je načelnik Generalštaba i dodao da se u Vojsku Srbije vraćaju jedinice sa slavnom ratničkom tradicijom čime će biti „ispravljena istorijska nepravda“ kada su te jedinice bile ukinute.
 
General Mojsilović poručio je i da su predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije i ministar odbrane tokom prethodnog perioda posebno posvetili pažnju opremanju Specijalne brigade najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom i da će se to nastaviti i u narednom periodu.
 
Komandant Specijalne brigade, brigadni general Miroslav Talijan, istakao je da se danas stvaraju dva tela, sa jednom dušom.
 
— Mladost, ali i iskustvo, znanje, hrabrost, disciplina i dokazani patriotizam naših pripadnika, doprineće da 72. brigada za specijalne operacije i 63. padobranska brigada budu visoko profesionalne, borbeno efikasne i posvećene u izvršavanju svojih zadataka, a naše vojno i državno rukovodstvo očekuje da ostanemo dostojni imena ovih herojskih i ratnih jedinica — rekao je general Talijan i poručio ministru odbrane i načelniku Generalštaba da budu uvereni da su pripadici tih elitnih jedinica svesni da su odabrani, da se od njih očekuje puno, ali i da je čast biti deo tog stroja i da će učiniti sve kako bi ispunili sve zadatke u odbrani Srbije.

Povezane vesti