Održana analiza operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2013. godinu

Utorak, 13.5.2014 | Aktuelnosti

Redovna godišnja analiza operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2013. godinu održana je danas u Domu Vojske Srbije u Pančevu. Analizi su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i najodgovornije starešine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Redovna godišnja analiza operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2013. godinu održana je danas u Domu Vojske Srbije u Pančevu.

Analizi su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i najodgovornije starešine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U toku analize sagledani su uslovi u kojima je Vojska Srbije izvršavala svoje zadatke.

Posebno je razmatrana realizacija Smernica predsednika Republike Srbije za izgradnju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za period 2013–2018. godine, zatim sposobnost za izvršavanje misija, rezultati postignuti u prethodnoj godini, kao i druga pitanja koja utiču na održavanje i razvoj sposobnosti Vojske Srbije.

Ocenjeno je da u narednom periodu treba unapređivati opremljenost Vojske Srbije.

Po završetku današnje analize, organizovan je prikaz dela naoružanja, opreme i publikacija Vojske Srbije, a u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu prikaz operativnih sposobnosti Specijalne brigade.

Najviše državno i vojno rukovodstvo imalo je priliku da se uveri u osposobljenost pripadnika Specijalne brigade kroz nekoliko demonstracija vatrene i taktičke osposobljenosti.

Prikazani su segmenti protivterorističkih i protivdiverzantskih dejstava, elementi obuke u bliskoj borbi odnosno borilačkim veštinama, gađanje u uslovima ograničene vidljivosti, uklanjanje i uništenje eksplozivne naprave i padobranski skokovi. Pored toga na taktičko-tehničkom zboru izložen je deo naoružanja i opreme koju koristi ta jedinica Vojske Srbije. Predsednik Republike, ministar odbrane i načelnik Generalštaba posetili su i spomen-sobu Specijalne brigade.

Prilikom prikaza sposobnosti u streljani Specijalne brigade, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković nalazio se između meta u koje su iz različitih stavova gađali naši specijalci, što najbolje govori o poverenju vojnog vrha u njihovu obučenost.

Povezane vesti