Proslava Dana službe telekomunikacija i Dana Brigade veze

Četvrtak, 20.9.2018 | Kultura i tradicija

Prigodnim svečanostima u Upravi za telekomunikacije i informatiku (J-6) Generalštaba Vojske Srbije i Brigadi veze, u beogradskoj kasarni „Banjica“, danas je svečano obeležen Dan službe telekomunikacija i Dan Brigade veze – 20. septembar.

Svečanim postrojavanjem, defileom jedinica i uručenjem priznanja najistaknutijim pojedincima pripadnici Brigade veze proslavili su svoj praznik.

Komandant Brigade veze pukovnik Ljubiša Đolović, u svom obraćanju, osvrnuo se na istorijat službe telekomunikacija i istakao rezultate koje je jedinica postigla u periodu između dva praznika.

Svečano je bilo i u Upravi za telekomunikacije i informatiku gde su na prigodan način ispraćeni bivši pripadnici ove uprave kojima je služba prestala u toku ove godine.

Današnji praznici se slave u spomen na dan kada je 1916. godine prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević odobrio Uredbu o vojnom telegrafu, kojom su upostavljene osnove organizacije roda veze u srpskoj vojsci. Veza se razvijala i osavremenjivala sa razvojem vojske na ovim prostorima, a danas tradiciju roda veze nastavlja služba telekomunikacija.

Kao i tada i danas zadatak službe telekomunikacija je da stvori uslove za funkcionisanje telekomunikaciono-informatičkog obezbeđenja radi neprekidnog komandovanja i rukovođenja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Povezane vesti