Takmičenje vozača povodom Dana bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju

Petak, 26.5.2017 | Obuka

Povodom Dana bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju danas je u Kraljevu, u kasarni „Ribnica“ i na autodromu „Beranovac“, nakon višegodišnje pauze, održano takmičenje vozača.

Organizator takmičenja, na kome je učestvovalo 26 najboljih vozača iz Vojske Srbije i trojica iz NIS s kojim Vojska ima dugogodišnju kvalitetnu saradnju, bila je Uprava za logistiku Generalštaba Vojske Srbije.

Otvarajući takmičenje, čiji je cilj povećanje bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju, načelnik Odeljenja za saobraćaj i transport Uprave za logistiku pukovnik dr Željko Ranković istakao je da se u Vojsci nastavlja s takmičenjem vozača kako bi se među njima razvio zdrav takmičarski duh i unapredila bezbednost u saobraćaju.  

Prvi deo aktivnosti realizovan je u Bataljonu za obuku saobraćajne službe Centra za obuku logistike rešavanjem testa iz poznavanja saobraćajnih propisa, a drugi deo obuhvatio je praktične radnje na autodromu „Beranovac“.

Takmičenje je realizovano u dve  kategorije, s dve grupe takmičara. Prva je svoje vozačke veštine pokazala na motornom vozilu FAP 1118 BS/AV, a druga na motornom vozilu LAND ROVER DEFENDER 110, nakon čega su proglašeni najbolji vozači kojima su dodeljene diplome za osvojena prva tri mesta po kategoriji, kao i plakete za osvojena prva mesta u obe kategorije.

U kategoriji vozača motornog vozila FAP 1118 BS/AV najbolje rezultate postigao je desetar Dejan Đurđević iz Bataljona za obuku saobraćajne službe, a u kategoriji vozača motornog vozila LAND ROVER DEFENDER 110 najbolji je bio desetar Vladan Pavlović iz iste jedinice.

U sklopu takmičenja  prvi put je zvanično obeležen Dan bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju, kada se u svim garnizonima, u kojima su locirane jedinice i ustanove Vojske Srbije, posvećuje značajna pažnja bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju.

U kasarni „Ribnica“ u okviru obeležavanja Dana bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju, priređen je i prikaz rada simulatora „kosa ravan“, „prevrtanje vozila“ i „pijanih naočara“, gde su se učesnici upoznali sa svim pozitivnim efektima koje pružaju zaštitni sistemi u vozilu. 
 
Pukovnik dr Željko Ranković i major Aleksandar Drobnjaković održali su predavanje iz oblasti bezbednosti saobraćaja, sa težištem na analizi stanja bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju u Vojsci Srbije i najčešćim uzrocima nastajanja saobraćajnih nezgoda (brzina vozila i uticaj alkohola). 

Povezane vesti