Proslava Dana artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD

Petak, 29.9.2017 | Kultura i tradicija

U komandi i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane danas su održane vojne svečanosti povodom 30. septembra – Dan artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva.

Prijem u Komandi RV i PVO i svečano postrojavanje jedinica u kasarnama bili su prilika da se sumiraju postignuti rezultati, ukaže na značaj i predstojeći razvoj ovog roda Vojske Srbije, kao i da se istaknu oni koji su u godini za nama postigli najbolje rezultate u radu.

U kasarni „Banjica“ u Beogradu prisutnima se obratio komandant RV i PVO general-major Ranko Živak, koji je podsetio na bogatu istoriju i razvoj roda, kao i na žrtve koje su pripadnici roda dali za slobodu otadzbine. Uz osvrt na najznačajnije aktivnosti koje su pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica realizovali ove godine, general Živak je istakao i planove za predstojeći period.

Na kraju svečanosti položeni su venci na spomen-obeležja posvećena poginulim pripadnicima artiljerijsko-raketnih jedinica.

Dan artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva proslavlja se u znak sećanja na 30. septembar 1915. godine i prvo obaranje neprijateljskog aviona u Prvom svetskom ratu. Tog dana je redov artiljerijskog puka „Tanasko Rajić“ Radoje Ljutovac hicem iz modifikovanog topa sa položaja na Metinom brdu oborio neprijateljski aeroplan, što je bilo prvo obaranje letelice hicem sa zemlje na ovim prostorima. U periodu između dva svetska rata 30. septembar proslavljan je kao krsna slava protivavionske artiljerije, a od 1994. godine slavi se kao Dan artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva.

Povezane vesti