Obeležen Dan Specijalne brigade

Petak, 29.9.2017 | Kultura i tradicija

U pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić“ danas je obeležen 29. septembar – Dan Specijalne brigade.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve i brojni građani.

Tom prilikom, komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković istakao je da su period između dva praznika obeležile brojne značajne aktivnosti koje je jedinica izvršavala, među kojima je i 800 različitih gađanja, više stotina taktičkih vežbi sa bojevim gađanjem, stacionarno logorovanje sa obukom u letnjim uslovima, više od hiljadu skokova i stotine časova zarona i drugih sadržaja specijalističke obuke, kao i učešće na vežbama međunarodnog karaktera.

– Postoje i mnogi drugi pokazatelji da u razvoju savremenih specijalnih jedinica koračamo pravim putem. Jasno je da su naše želje i potrebe veće, kao i sama ambicija da budemo prepoznatljiva specijalna jedinica. Ipak, ta težnja nas nije udaljila od realnosti i zadovoljstvo postignutim rezultatima adekvetvatno je našoj ozbiljnosti i profesionalnom pristupu svakom zadatku. Naša opredeljenja su najviše operativne spasobnosti i spremost da se odgovori na izazove i pretnje, do čega ćemo doći samo vrhunskom obukom, odgovornošću i čvrstom vojničkom disciplinom – naglasio je general Veličković.

U spomen-sobi Specijalne brigade, nakon vojničkog dela svečanosti i svečanog defilea, položen je venac u znak sećanja na poginule pripadnike te jedinice. Već tradicionalno, na današnjoj svečanosti posetioci su imali priliku da pogledaju arsenal savremenog naoružanja i opreme koji koristi ova elitna jedinica naše vojske.

Specijalna brigada je formirana 29. septembra 2006. godine objedinjavanjem 72. specijalne brigade, 63. padobranske brigade i delova 82. pomorskog centra i Protivterorističkog odreda „Kobre“.

Povezane vesti