Poseta generala Brenstroma Centru za obuku putem simulacija

Utorak, 19.12.2017 | Međunarodna saradnja

U susret međunarodnoj vežbi „Viking 18“, rukovodilac te vežbe general–major Andreas Brenstrom iz Oružanih snaga Švedske posetio je danas Centar za obuku putem simulacija.

Tom prilikom susreo se sa pukovnikom Boškom Zorićem iz Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije, nakon čega je sa predstavnicima Centra za obuku putem simulacija koje je predvodio pukovnik Mičo Branković, obišao mesto na kome će vežba „Viking 18“ biti izvedena, gde je imao priliku da se uveri u organizacione komponente izdvojenog mesta vežbe u Srbiji.

Takođe, u okviru posete delegacije Oružanih snaga Švedske, u Centru je realizovana i tehnička radionica za pripremu vežbe „Viking 18“, koja će biti održana od 16. do 26. aprila naredne godine.

Cilj međunarodne komandno-štabne vežbe podržane računarskim simulacijama „Viking“ je poboljšanje u jedinstvenom multifunkcionalnom i multinacionalnom okruženju, a proces planiranja ove kompleksne vežbe traje više od godine.

Glavni organizator vežbe je Švedska uz podršku SAD. U Švedskoj je stacionirano i rukovodstvo vežbe, a izdvojena mesta vežbe „Viking 18“, uz Srbiju, biće još u Brazilu, Finskoj, Irskoj i Bugarskoj.

Vežba „Viking 18“, naredne godine biće izvedena osmi put, a 1999. Švedska i SAD na samitu povodom proslave 50. godišnjice od osnivanja NATO-a, inicirale održavanje prve vežbe tog tipa. Od tada, u različitim intervalima, „Viking“ uspeva da održi status najobimnije multinacionalne vežbe podržane računarskim simulacijama. 

Povezane vesti