Prijem predsednika Republike povodom Dana Vojske Srbije

Ponedeljak, 23.4.2018 | Kultura i tradicija

Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas u zgradi generalnog sekretarijata predsednika Srbije prijem povodom Dana Vojske Srbije.

Vučić: Vojska je nesumnjivo najbolji deo našeg društva

 
Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas u zgradi generalnog sekretarijata predsednika Srbije prijem povodom Dana Vojske Srbije kome su prisustvovali predstavnici Vlade, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i nekadašnji visoki vojni rukovodioci i veterani.

Čestitajući praznik pripadnicima sistema odbrane, predsednik Vučić je istakao da je današnji dan prilika da pokažemo jedinstvo u proslavi naših praznika, čiji su datumi određenim u znak sećanja na istorijske događaje oslobodilačkih i odbrambenih ratova Srbije, značajnih, ne uvek samo za našu zemlju, već i za Evropu i ceo svet.

- Pred Vojskom Srbije je da bude snažan odvraćajući faktor za svakoga ko bi pokušao ili pomislio da može da izvrši agresiju na našu teritoriju, na našu zemlju. Vojska Srbije mora da bude spremna, mora da bude obučena i vi morate da znate, svi vi koji radite u Vojsci Srbije, a na koje smo ponosni zbog vašeg profesionalizma, ali i vašeg rodoljublja, da država Srbija izdvaja šest stotina miliona evra na godišnjem nivou za svoju Vojsku. To je malo u poređenju sa vojskama velikih zemalja, koje predstavljaju prave sile u tom smislu reči, ali za naš budzet to nije malo novca. Izdvajaćemo i više, ali ćemo da tražimo i rezultate – poručio je predsednik Vučić.

Prema rečima predsednika Republike, moraće da bude više ozbiljnosti i odgovornosti, jer je Vojska nesumnjivo najbolji deo našeg društva i najbolji sistem u celom našem društvu, a želimo da bude još bolji i spremni smo da uložimo još više novca zahvaljujući rezultatima koja država Srbije i Vlada Srbije postižu.

- Hoću da vas zamolim da budete još vredniji i još posvećeniji. Naš je posao da zaštitimo mir i stabilnost, ali Vojsku imamo da bi nam pomogla u očuvanju mira i stabilnosti i da bi bila odvraćajući faktor za sve one koji žele urušavanje Srbije. Vojska uvek mora da bude spremna da odgovori na svaki od teških izazova. Mi smo imali ugašenu lovačku avijaciju, imali smo gotovo ugašene helikopterske jedinice. Naša budućnost i po tom pitanju je sasvim drugačija. Imaćemo najmodernije opremljenog vojnika ma koliko čekali na puške koje treba da nam dođu spolja, ma koliko nama trebalo vremena da pokrenemo brže našu namensku industriju i ma koliko se mučili oko tog pitanja, jer mnogi žele da zaustave razvoj, žele da se vrate u vreme samoupravljanja, a da ne dozvole ubrzani razvoj i naše namenske industrije i naše armije u celini. Mi ćemo po tom pitanju nastaviti vredno da radimo, a vama želim da se zahvalim na tome što su uvek uz svoj narod kada je teško, kad imamo poplave i bilo kakve elementarne nepogode, što ste uz svoj narod kad je pritisnut spolja, kada ljudi očekuju sigurnost i stabilnost, ali mi i naša Vojska moramo da budemo u svakom trenutku spremni na svaki od ovih izazova – poručio je predsedni Vučić dodajući da će u budućnosto morati da se radi još više, još snažnije i sa još većom posvećenošću nego što je to bio slučaj do danas.

Obraćajući se pripadnicima Vojske Srbije, predsednik Vučić je istakao da su pred njima ozbiljni zadaci, a to je da uvek budu spremi da potencijalnog agresora odvrate, svesni svega onoga što se u prošlosti događalo.

- Srbija uvek mora da bude spremna, a na srpskoj politici je da čuva mir, stabilnost, pametnom politikom da vodi zemlju, da nikada Vojska Srbije ne bude upotrebljena, ali Vojska Srbije mora da bude u svakom trenutku spremna da odgovori na svaki izazov – poručio je predsednik Vučić dodajući da je ponosan na to što su do sada pripadnici sistema odbrane uspešno čuvali nezavisnost Srbije i slobodu Srbije, kao njenu najvišu vrednost.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost i veteranima, ljudima koji su nekada vodili Vojsku Srbije i Vojsku Jugoslavije, koji su prisustvovali današnjem prijemu, a koji su dali značajan pečat očuvanju i odbrane naše zemlje, uz molbu da uvek pomažu svojim mlađim kolegama koji danas vode Vojsku Srbije.

Mirjana Krstović, MC Odbrana

Povezane vesti