Pripadnici Specijalne brigade na vežbi Slovensko bratstvo 2018

Sreda, 27.6.2018 | Međunarodna saradnja

Na poligonu „Rajevski“ u Novorosijsku pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga Ruske Federacije i Belorusije realizuju zajedničku vežbu „Slovensko bratstvo 2018“.

Od 19. juna do prekjuče, 50 pripadnika naše Specijalne brigade, 300 beloruskih i 600 ruskih vojnika uvežbavali su različite segmente vežbe radi priprema za konačnu realizaciju vežbe koja se realizuje od 26. do 28. juna na poligonu u Novorosijsku.

Postrojavanjem jedinica iz Rusije, Belorusije i Srbije na poligonu „Rajevski“ u toku jučerašnjeg dana, realizovana je ceremonija otvaranja vežbe „Slovensko bratstvo 2018“, koja je otpočela predajom raporta general—potpukovniku Aleksandru Vjaznikovu, zameniku komandanta Vazdušno desantnih snaga Ruske Federacije za mirovne operacije i snaga za brzo reagovanje. 

Scenariom vežbe planirano je izvođenje protivterorističke akcije u naseljenom mestu, uz izvršenje specijalnog desanta, i pružanje pomoći civilnom stanovništvu. Na vežbi učestvuju padobranske, protivterorističke, diverzantske jedinice uz pomoć avijacije i drugih vidova i rodova vojske. Tokom vežbe, padobranski sastavi triju armija rešavaju zadatke koji su približni realnim borbenim situacijama i uvežbavaju metode i postupke u taktici protivterorističke borbe.

Vežbi u Rusiji prisustvuje i delegacija Vojske Srbije koju predvodi zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Želimir Glišović, a u kojoj su i brigadni general Zoran Veličković i potpukovnik Ivan Stojanić. 

Saradnja između Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije je započeta izvođenjem vežbe „Srem 2014“, koja je realizovana na poligonu „Nikinci“. U 2015. godine, vežba je organizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom „Slovensko bratstvo 2015“ i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestvovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije. Pretprošle godine, trilateralna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ je izvedena na našoj teritoriji, dok je prošle godine domaćin vežbe bila Belorusija.

Povezane vesti