Radionica za planiranje vežbe „REGEX 18“

Ponedeljak, 4.9.2017 | Međunarodna saradnja

U organizaciji Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije danas je u kasarni „Topčider“ u Beogradu počela petodnevna radionica za pripremu međunarodne vežbe „REGEX 18“.

U organizaciji Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije danas je u kasarni „Topčider“ u Beogradu počela petodnevna radionica za pripremu vežbe „REGEX 18“.

Radionicu je otvorio načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba brigadni general Ilija Todorov, a učesnicima radionice obratio se i predstavnik Komande Združenih snaga NATO iz Napulja brigadni general Rajnhard Klos.

Ovo je prva radionica, od ukupno sedam, na kojima će se zajednički pripremati vežba „REGEX 18“. Tema radionice, na kojoj učestvuje 36 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja, je Kurs za planiranje vežbi po NATO procedurama.

Vežba „REGEX 18“ izvešće se u oktobru 2018. godine, a zamišljena je kao komandno-štabna vežba, koja će biti podržana računarskim simulacijama. Vežba će se izvesti u Centru za obuku putem simulacija u Beogradu, a predviđeno je da na istoj učestvuju predstavnici oružanih snaga partnerskih zemalja članica Programa Partnerstvo za mir, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative i partnera širom sveta.

Inicijativa REGEX (skraćeno od Regional Exercise) predstavlja najznačajniji događaj obuke na kojem Vojska Srbije učestvuje u saradnji sa NATO, a u okviru Programa Partnerstvo za mir. Nosilac ove inicijative je Združena NATO komanda iz Napulja, a Vojska Srbije učestvuje od 2014. godine. Prethodne godine pripadnici Vojske Srbije učestvovali su na vežbi „REGEX 16“ koja je izvedena na poligonu Manjača u BiH, a ove godine učestvovaće na vežbi „REGEX 17“, koja se izvodi u Jordanu.  

Povezane vesti