Generalu Dikoviću uručen Orden Svetog cara Konstantina

Nedelja, 6.10.2013 | Aktuelnosti

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je vodio vaseljenski patrijarh Vartolomej ispred Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu svečano je obeleženo 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. U liturgiji su učestvovali patrijarsi moskovski, jerusalimski i srpski, arhiepiskopi pomesnih pravoslavnih crkava, arhijereji srpske pravoslavne crkve i sveštenici. Liturgiji su prisustvovali predsednik Srbije...

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je vodio vaseljenski patrijarh Vartolomej ispred Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu svečano je obeleženo 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. U liturgiji su učestvovali patrijarsi moskovski, jerusalimski i srpski, arhiepiskopi pomesnih pravoslavnih crkava, arhijereji srpske pravoslavne crkve i sveštenici.

Liturgiji su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i članovi Vlade, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica, rimokatoličke i aglikanske crkve i islamske i drugih verskih zajednica, hrišćanskih udruženja iz Evrope i sveta.

Patrijarh srpski Irinej uručio je na kraju današnje svečanosti Orden Svetog cara Konstantina visokim gostima. Među dobitnicima je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Svečanosti u Nišu prisustvovao je veliki broj vernika i građana kojima je na kraju uručena Poslanica Milanskog edikta.

Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki, rođen 272. godine u današnjem Nišu, i Licinije kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana koji je trajao 300 godina.

Građani Niša su sinoć, tačno u 21 sat i pet minuta, na raskrsnici Bulevara Nemanjića i Sremske, upaljenim svećama formirali svetleći krst, čime su na simboličan način poslali poruku svetu – „I ja sam deo krsta“, u okviru obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta.

Povezane vesti