Dostojni uspomene na čuveni Gvozdeni puk

Ponedeljak, 6.11.2017 | Aktuelnosti

Povodom 6. novembra – Dana roda inžinjerije, ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas najveću inžinjerijsku jedinicu Vojske Srbije 310. inžinjerijski bataljon Treće brigade kopnene vojske.

Povodom 6. novembra – Dana roda inžinjerije, ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas najveću inžinjerijsku jedinicu Vojske Srbije 310. inžinjerijski bataljon Treće brigade kopnene vojske, razmeštenu u kasarni „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju.  

Ministar Vulin je pre obilaska taktičko-tehničkog zbora i prikaza dela operativnih sposobnosti održao sastanak sa predstavnicima Vojske Srbije, Treće brigade KoV i opštine Prokuplje. Sastanku su prisustvovali i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Treće brigade pukovnik Predrag Grbić i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.
 
Prema rečima ministra odbrane, rod inžinjerije, kao i svaki rod Vojske Srbije, nije samo rod „već je opredeljenje, odluka i volja svakog njegovog pripadnika, da bude tu koliko god i kada god da je potrebno“.
 
– Nije vaš rod samo nešto o čemu se govori, priča, slika ili piše, već je sposobnost svakog od vas da budete uz one kojima je teško i kada im je teško, kada treba da se probije put, da se razgrne sneg, da se pomere tone blata, zemlje, kamena, kada život ponovo treba da se vrati u normalu, da postane vredan življenja. Onda pošaljemo vas. Onda pošaljemo naše inžinjerce za koje ne može i ne sme da bude prepreka koje ne mogu da se savladaju. Na to ste nas navikli i ništa manje od toga od vas i ne očekujemo, istakao je ministar Vulin.
 
On je poručio pripadnicima Treće brigade da je to brigada koja nastavlja slavne tradicije Gvozdenog puka.
 
– Nijedan od vas ne može i ne sme da bude ništa manji nego što je uspomena na slavne ratnike, nepobedive gvozdene junake. Brigada u kojoj služite nastavlja tradiciju Gvozdenog puka i vi pratite njihove stope rešeni da ličite na njih, da vas pamte baš tako kao što su pamtili one pre vas. Vaša deca su ponosna na svoje očeve, ponosna na vas kao što su i pre vas bili ponosni na heroje Gvozdenog puka. Sva naša vojska je elitna vojska. Ne postoji nijedna jedinica u našoj vojsci koja ne zaslužuje najveće poštovanje, koja ne zaslužuje da se pamti i da se obnavlja. Svaki srpski vojnik je vojnik koji u sebi baštini tradiciju najboljih pobednika sa Kajmakčalana, junaka sa Solunskog fronta, pobednika sa Kumanova, pobednika sa Bregalnice. Svaki srpski vojnik ima pravo da o sebi misli onako kako o njemu misli čitava zemlja. Kao o  najboljem, kao o najhrabrijem. Zato smo ponosni na svakog od vas, na to kako ste se borili u vremenima iza nas i sigurni u to kako ćete stvarati i raditi u vremenima koja tek dolaze, rekao je ministar Vulin i dodao da niko nije izabrao vojsku ni svoj poziv slučajno, ni pod prisilom ni moranjem, već „zato što svoju zemlju volite i zato što ste spremmni da joj služite baš tako kao što činite“.
 
– I onda kada se vratite u svoje kuće, u svoje domove, kada otmete to malo vremena što vam od dnevnih obaveza preostane, da budete sa svojom decom sa svojim porodicama, hoću da budete ponosni na ono što ste radili i što radite, baš kao što je država Srbija ponosna na vas. Hoću da vaše porodice, da vaša deca znaju koliko ste čuvani, koliko se o vama brine, koliko se o vama misli i koliko će vremena koja dolaze pokazati da će vaš materijalni položaj biti bolji, a da će poštovanje koje osećate biti neumanjeno, ako uopšte može da bude veće. Hoću da kada provodite to malo vremena sa porodicom što otmete  od svakodnevnih teških obaveza, koji često ili retko pitaju za to da li možeš i koliko možeš, već traže od tebe da daš sve od sebe, hoću da se i oni i vi osetite kao ponosni, kao čuvani, kao najvoljeniji deo našeg društva i naše države. Onoliko koliko smo bili ponosni na kajmakčalanske junake toliko hoću da budemo ponosni na svakoga od vas, na vaš strpljivi, tvrdoglavi i uporni rad i rešenost da ova zemlja bude bolje mesto za život, poručio je ministar Vulin.
 
Prema rečima ministra odbrane, svi mi, od predsednika Vlade preko vrhovnog komandanta, hoće da budete ponosni na svoju zemlju i da osećate da svaki dan koji provedete radeći za svoju zemlju, za svoj narod, jer je to rad vredan poštovanja i dan u kome ste učinili nešto zbog čega će vas pamtiti.
 
– Znam da ste dostojni uspomene na Gvozdeni puk i znam da  će kao što pamtimo njih i njihova imena, neka nova deca neki novi stroj koji tu jednog dana bude stajao, sa ponosom govoriti o vama o vašim podvizima o svemu što ste činili i činite za državu Srbiju, jer mi smo uvek  mirni i sigurni kada znamo da ste vi na straži, sinovi Gvozdenog puka, očevi nekog novog Gvozdenog puka, rekao je ministar Vulin.
 
Predsednik opštine Aleksandar Simonović pohvalio je saradnju Vojske Srbije sa lokalnim vlastima i poručio su oni uvek tu „kada nam je potrebna bilo kakva pomoć“ i da se zbog toga svi osećaju sigurno. 

Povezane vesti