Koncert Reprezentativnog orkestra Garde

Petak, 27.4.2018 | Kultura i tradicija

U susret obeležavanju Dana Garde, sinoć je u kasarni „Topčider“ u Beogradu, održan koncert Reprezentativnog orkestra ove elitne jedinice Vojske Srbije.

Svečanom koncertu prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i mnogobrojni gosti.

Govoreći o tradiciji i značaju vojnog orkestra, komandant Garde general-major Milomir Todorović podsetio je da je ukazom kneza Miloša Obrenovića davne 1831. godine pod imenom Knjaževsko-serbska banda osnovan Reprezentativni orkestar Garde. 

– Muzika je od tog trenutka postala sastavni deo srpske vojske, a u Gardi neprekidno traje već 187 godina. Svoje časno ime i reputaciju gardisti su kovali u miru, ali i u svim ratovima koje je naša država vodila. Muzika je često imala presudan značaj za moral naše vojske, kojoj je ona bila jedno od najjačih oružja. Našim saveznicima bi zvuk srpske vojničke trube donosio olakšanje i odagnao brige, jer su znali da odakle se ona čuje tu je najčvršći bedem odbrane, rekao je komandant Garde i naglasio da je neprijatelju srpska vojnička truba unosila paniku u redove, jer su znali da pred sobom imaju ratnike koji se neće predavati.

Nastup Reprezentativnog orkestra Garde pod dirigentskom palicom majora Aleksandra Đurova označio je početak niza manifestacija povodom Dana Garde, koji se obeležava 6. maja. Specijalni gosti na koncertu bili su hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, kojim je dirigovala mr Nevena Ivanović te vokalni solisti Marija Brajković i Boris Papak. 

Jovana Almažan, MC Odbrana

Povezane vesti