Proslava praznika službe telekomunikacija i Brigade veze

Sreda, 20.9.2017 | Kultura i tradicija

U kasarni „Banjica“ u Beogradu danas je svečano obeležen 20. septembar – Dan službe telekomunikacija i Dan Brigade veze.

Načelnik Odeljenja za telekomunikaciono-informatičko obezbeđenje u Upravi za telekomunikacije i informatiku pukovnik Vlatko Kuraj i komandant Brigade veze pukovnik Ljubiša Đolović, u svojim obraćanjima podsetili su na brojna dostignuća u prethodnih godinu dana. Povodom praznika, na svečanosti su uručena priznanja pripadnicima službe telekomunikacija koji su u proteklom periodu postigli zapažene rezultate.

Današnji praznik se slavi u spomen na dan kada je 1916. godine prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević odobrio Uredbu o vojnom telegrafu, kojom su upostavljene osnove organizacije roda veze u srpskoj vojsci. Veza se razvijala i osavremenjivala sa razvojem vojske na ovim prostorima, a danas tradiciju roda veze nastavlja služba telekomunikacija.

Zadatak službe telekomunikacija je da stvori uslove za funkcionisanje telekomunikaciono-informatičkog obezbeđenja radi neprekidnog komandovanja i rukovođenja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Povezane vesti