Izvedena taktička vežba Rečne flotile Plavi put 2019

Ponedeljak, 20.5.2019 | Obuka

Rečna flotila izvela je danas na privremenom poligonu Titel, na reci Tisi, taktičku vežbu sa bojnim gađanjem pod nazivom Plavi put 2019.

Vežba, izvođena u realnim vremenskim i meteorološkim uslovima, započela je dvadesetčetovoročasovnom proverom spremnosti i dejstvom Plovne borbene grupe za brzo reagovanje sastava komandni i tri broda različite vrste, a značajnu novinu u obuci predstavljala su dejstva novoformiranih Združenih taktičkih grupa i gađanja u plovidbi pokretnog cilja na vodi.

Prema prirodi i zahtevima borbenih dejstava njih karakteriše zajedničko i istovremeno taktičko-vatreno dejstvo tri do pet brodova različite namene - višenamenskih, patrolnih i desantnih. Ovakvim angažovanjem brodova različitih manevarskih sposobnosti i vatrenih mogućnosti tokom izvršavanja taktičkih radnji i postupaka postignuta je puna interoperabilnost snaga i sredstava u okviru Rečne flotile.
           
Uz to, pored već ustaljenih ciljeva-meta na kopnu i vodi, postaljen je pokretni cilj, meta „C“ plutajuća mina na daljini gađanja 300 metara, čije je uništenje zahtevalo sadejstvo dva broda.
 
Radi realizovanja posebnih oblika nastave na vežbi je učestvovalo i 17 kadeta 140. i 141. klase Vojne akademije modula Rečnih jedinica. Za nišanskim spravama brodske artiljerije, izvršavajući jedinačna bojna gađanja, bili su kadeti završne godine studija, dok su oni mlađi ovladavali osnovama taktike plovljenja.

Povezane vesti