Svečano obeležavanje vojnih praznika u Nišu

Petak, 15.9.2017 | Kultura i tradicija

Povodom praznika artiljerije, Mešovite artiljerijske brigade, vojne policije, intendantske, saobraćajne i tehničke službe, juče je održana svečanost u niškoj kasarni „Mija Stanimirović“.

Tom prilikom, otvorene su kapije kasarne svim zainteresovanim građanima.

Svečanosti, koja je počela minutom ćutanja za nedavno nastradale pripadnike vojne policije, prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandanti brigada Kopnene vojske, episkop niški Arsenije, gradski zvaničnici Niša i Aleksinaca, udruženja za negovanje slobodarskih tradicija, kao i predstavnici bezbednosnih agencija, Ministarstva unutrašnjih poslova i Žandarmerije.

Pukovnik Zvonko Stojković, komandant Mešovite artiljerijske brigade obratio se prisutnima i izneo značaj artiljerije u Velikom ratu, posebno naglašavajući važnost 14. septembra, dana kada je 1918. godine pomoću 580 artiljerijskih oruđa i detaljnog planiranja srpska vojska prodrla u neprijateljske linije na Solunskom frontu. On je dao i osvrt na istorijat vojne policije i službi koje slave današnji dan.

U okviru svečanosti dodeljene su pohvale i nagrade oficirima, podoficirima, vojnicima i civilnim licima koji su se istakli u radu. Ovom prilikom su proglašeni primeran oficir, primeran podoficir, primeran profesionalni vojnik, kao i najbolje odeljenje-posluga u 2017. godini.

Telegrame čestitki povodom praznika ovih jedinica uputili su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalištaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Osim centralne svečanosti u Nišu, vojni praznici u Kopnenoj vojsci obeleženi su i u drugim garnizonima i garnizonskim mestima.

Povezane vesti