Primopredaja helikoptera Mi-17 na aerodromu „Nikola Tesla“

Utorak, 28.6.2016 | Aktuelnosti

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar pravde Nikola Selaković, zamenik načelnika Generalštaba general- potpukovnik Jovica Draganić i komandant RViPVO general-major Ranko Živak, sa saradnicima, prisustvovali...

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar pravde Nikola Selaković, zamenik načelnika Generalštaba general- potpukovnik Jovica Draganić i komandant RViPVO general-major Ranko Živak, sa saradnicima, prisustvovali su danas primopredaji helikoptera Mi-17 između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Ruske Federacije na aerodromu „Nikola Tesla“.



Tom prilikom, general Živak je istakao da je danas veliki dan za RV i PVO Vojske Srbije, jer je posle više decenija izvršena isporuka dva helikoptera Mi-17 V5 koji su izuzetno značajni u aspektu povećanja transportnih kapaciteta važnih za izvršenje redovnih zadataka Vojske Srbije, kao i za podršku civilnim strukturama.


- Važno je i za naše ljude, koji su izuzetno zadovoljni, jer vide da se nešto menja na bolje, da se proces opremanja nastavlja i on će se i dalje odvijati u skladu sa našim potrebama i mogućnostima – naglasio je komandant RVi PVO dodajući da je određen broj pripadnika iz letačkog i tehničkog sastava obučen za upotrebu i eksploataciju tih vazduhoplova, kao i da su obezbeđeni svi uslovi da ti helikopteri posle prijema i tehničkih proba budu uvedenu u naoružanje i dalje korišćenje u RViPVO naše vojske.

  Prema rečima premijera Vučića, današnja isporuka je vredna 25 miliona i 349 hiljada evra, sa svim rezervnim delovima, a iako je reč o veoma skupoj investiciji, ovi vazduhoplovi će značajno unaprediti kapacitete transportne avijacije. Premijer Vučić je zahvalio Ministarstvu odbrane, Jugoimportu SDPR i SMATSA-i, kao i svima koji su pomogli pri kupovini tih vazduhoplova.
- Zahvalan sam i ponosan na ove ljude jer sam kod njih video sreću i zadovoljstvo, jer su posle 36 godina, dobili nove helikoptere u transportnoj avijaciji. Biću otvoreniji od generala Živaka, koji je skroman i koji kaže da moramo da pratimo svoje mogućnosti, ali snažnija srpska ekonomija moći će da jača srpsku Vojsku i to je ono što će biti trend u narednom periodu – istakao je premijer Vučić dodajući da se ulažu napori da se do kraja godine popravi i položaj pripadnika Vojske Srbije u vidu povećanja njihovih primanja.  

Govoreći o planovima opremanja RViPVO, premijer Vučić je, ocenjujući stanje lovačke avijacije kao kritično, najavio da se i u tom domenu očekuju poboljšanja i da će već u budzetu za 2017. godinu planirati značajnija sredstva za lovačku avijaciju, a reč je, uglavnom o vazduhoplovima tipa MiG 29 M2.

-Što se tiče borbene avijacije, tu je nešto bolja situacija, kada je reč o borbenim helikopterima, „Orlu“, „Galebu“, gde imamo problema sa rezervnim delovima i ubojnim sredstvima, ali tu situaciju nastojimo da popravimo.  Što se tiče protvvazdušne odbrane i radarskih sistema, moraćemo da nabavimo trodimenzionalne radare VOJIN i da unapredimo i usavršimo našu protivazdušnu odbranu raketama srednjeg dometa i verujem da ćemo za sve to imati snage naredne tri godine – ocenio je predsednik Vlade dodajući da resursi lovačke avijacije ističu 2018. i 2019. godine, pa se mora krenuti u remont i produženje roka trajanja.

  Vojska Srbije, istakao je premijer Vučić, biće opremljenija i modernija, a tokom naredne godine, kako je najavio, planira se uvođenje u upotrebu sistema NORA, Lazar 3, kao i nabavka najsavremenije opreme za 1500 vojnika.

- U ovakvim savremenim okolnostima mi moramo da vodimo računa o bezbednosti naše zemlje – poručio je premijer Vučić.
Rotori na helikopterima biće postavljeni u narednih nekoliko dana, a 1. i 4. jula biće izvršeni probni letovi, posle čega ulaze u redovno naoružanje Vojske Srbije.

Odgovarajući na novinarska pitanja, general Živak je istakao da su, kada je reč o pomoći civilnom stanovništvu, projektovani transportni kapaciteti osam transportnih helikoptera.

- Imamo šest transportnih helikoptera Mi 8 i oni su na zalasku karijere, starosti 35 godina, a sada smo dobili dva nova. Naš plan i procena je da to bude od šest do osam helikoptera po dinamici koja bude moguća. Trenutno radimo remont dva transportna vazduhoplova u inostranstvu koja će da doprinesu, kako povećanju transportnih kapaciteta unutar zemlje, kako i za potrebe podrške naših snaga koje se nalaze u okviru mirovnih operacija, pre svega o avionu AN 26 – naglasio je general Živak.

Pogledajte foto-galeriju

Povezane vesti