Otvoren Centar za samostalno učenje engleskog jezika u Nišu

Petak, 3.6.2011 | Aktuelnosti

U kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu, danas je otvoren Centar za samostalno učenje engleskog jezika, dvanaesti u Vojsci Srbije i drugi koji će koristiti pripadnici 3. brigade Kopnene vojske. Centar su, u prisustvu brigadnog generala Slađana Đorđevića, pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse, otvorili pukovnik Želimir Glišović, komandant 3. brigade, i pukovnik Bjorn Torstenson, vojni izaslanik Kraljevine Švedske u Srbiji.

U kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu, danas je otvoren  Centar za samostalno učenje engleskog jezika, dvanaesti u Vojsci Srbije i drugi koji će koristiti pripadnici 3. brigade Kopnene vojske.

Centar su, u prisustvu brigadnog generala Slađana Đorđevića, pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse, otvorili pukovnik Želimir Glišović, komandant 3. brigade, i pukovnik Bjorn Torstenson, vojni izaslanik Kraljevine Švedske u Srbiji. Svečanom otvaranju prisustvovali su i drugi vojni izaslanici zemalja uključenih u PELT program - Norveške, Velike Britanije, Holandije i Danske, kao i predstavnici Britanskog saveta u Srbiji.

Prema rečima brigadnog generala Đorđevića, 1.300 formacijskih mesta u Vojsci Srbije uslovljeno je nekim od nivoa znanja engleskog jezika. Oko 2.300 pripadnika već ima neki od sertifikata – njih 1.400 savladalo je početni nivo, 600 srednji, dok je 300 dostiglo viši nivo znanja ovog jezika.

- Znanje i sposobnost upotrebe engleskog jezika postali su neophodni za aktivno učešće Srbije u programu „Partnerstvo za mir“ i operacijama podrške miru kroz misije UN i EU - rekao je general Đorđević .-Veština komunikacije profesionalnog sastava Vojske Srbije na ovom jeziku zbog toga je jedan od prioriteta Ministarstva odbrane.

General Đorđević podsetio je da je Vlada Republike Srbije uredbom uvećala plate i novčana primanja za vreme učešća u multinacionalnim operacijama van granica Srbije. Uvećanje se odnosi na rizik i geoklimatske uslove, čime su primanja učesnika u ovim  operacijama uvećana za 20 odsto.

Do sada se za učešće u mirovnim operacijama prijavilo više od 4.000 pripadnika VS.


 

Povezane vesti