Bogat program u Nišu povodom Dana Kopnene vojske

Ponedeljak, 13.11.2017 | Kultura i tradicija

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Dana Kopnene vojske i Dana pešadije, pripadnici Kopnene vojske su za građane Niša priredili bogat kulturno-umetnički program.

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Dana Kopnene vojske i Dana pešadije, pripadnici Kopnene vojske juče su za građane Niša priredili nastupe plesnih grupa „Tamo daleko” iz garnizona Niš, Vranje, Novi Sad i Kraljevo, dela vojnog folklornog ansambla „Šajkača” i Kulturno-umetničkog društva „Abrašević”. Na Trgu kralja Milana čuli su se zvuci Bojarke, Kraljevog kola, Kola kraljice Drage, Pupinovog kola, Srpkinje i igrali Bečki valcer i Kadril.

Jučerašnje aktivnosti pratili su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa saradnicima, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednici gradskih opština, komandanti brigada i samostalnih bataljona Kopnene vojske iz garnizona Niš, predstavnici udruženja vojnih penzionera, organizacije rezervnih vojnih starešina, udruženja oslobodilačkih ratova i brojni građani.

– Vojnici se spremaju za rat, ali su prvi i za to da nikada ne dođe do rata zato što rat nikome ne donosi sreću, rekao je general Simović, dodajući da svaki starešina koji je u ratu izgubio vojnika ili imao ranjenog vojnika i da svaki građanin, koji je doživeo nesreću u porodici, nikada neće poželeti rat. 

– Bolje hiljadu dana pregovarati nego jedan sat ratovati – naglasio je general Simović.

U sklopu obeležavanja vojnih praznika, pored nastupa plesnih grupa i Vojnog orkestra Niš, priređeni su taktičko-tehnički zborovi naoružanja i vojne opreme i prikaz dela sposobnosti u Pirotu, Merošini i Gadzinom Hanu, dok će se isti u Aleksincu, Knjaževcu, Beloj Palanci, Svrljigu i Bojniku obeležiti u naredne dve nedelje.

Posetioci su bili oduševljeni nastupima i prilikom da se druže sa pripadnicima Kopnene vojske.

Povezane vesti