General Janićijević na sastanku zemalja članica Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope

Sreda, 7.6.2017 | Obuka

Zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Slavoljub Janićijević učestvovao je na sastanku zemalja članica Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope u Podgorici

Zamenik komandanta  Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije general-major Slavoljub Janićijević učestvovao je na sastanku zemalja članica Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM) na nivou zamenika načelnika generalštabova, održanom danas u Podgorici.

Na današnjem sastanku učestvovale su delegacije 14 zemalja-članica inicijative SEDM (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Gruzija,Italija, Makedonija, Rumunija, Turska, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Hrvatska i Crna Gora), kao i delegacije međunarodnih organizacija.

Posebno je istaknuta posvećenost jačanju vojne saradnje u Jugoistočnoj Evropi i zajednički je ocenjeno da je potrebno nastaviti sa koordinisanim naporima i saradnjom među državama Jugoistočne Evrope u cilju efikasnog odgovora na pretnje stabilnosti, kao što su terorizam, ekstremizam, ilegalne migracije i organizovani kriminal.

General Janićijević je u svom obraćanju istakao značaj koji Republika Srbija pridaje regionalnoj saradnji, učešću Vojske Srbije na međunarodnim vežbama i angažovanju u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije. On je takođe istakao opredeljenje Republike Srbije za učešće u borbenoj grupi Evropske unije „Helbrok“, koju predvodi Republika Grčka.
 
Proces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope pokrenut je na sastanku ministara odbrane u Tirani, u martu 1996. godine, a Republika Srbija postala je članica u oktobru 2009. godine. Osnovni cilj SEDM je unapređivanje razumevanja i intenziviranje političko-vojne saradnje u regionu, radi jačanja bezbednosti u ovom delu Evrope.

Povezane vesti