VOJSKA SRBIJE

Počasnom paljbom otvoreni Dani Beograda

Ponedeljak, 16.4.2018 | Aktuelnosti

Počasna paljba, na Savskoj terasi na Kalemegdanu, s tri plotuna iz pet artiljerijskih oruđa Garde Vojske Srbije, označila je početak jedinstvene manifestacije „Dani Beograda“.

Počasna paljba, na Savskoj terasi na Kalemegdanu, s tri plotuna iz pet artiljerijskih oruđa Garde Vojske Srbije označila je početak jedinstvene manifestacije „Dani Beograda“ koji se u srpskoj prestonici odvijaju od 16. do 19. aprila.

Tokom trodnevne glamurozne manifestacije, ove godine organizovane pod nazivom „Beogradski vremeplov“, na Kalemegdanskoj tvrđavi se priređuju mnogobrojni koncerti, izložbe, istorijski igrokazi, pozorišne predstave... Sve gradske institucije biće otvorene za javnost, a centralna svečanost posvećena je obeležavanju 150 godina od predaje gradskih ključeva Kneževini Srbiji.

Manifestacija Dani Beograda održava se povodom dva važna događaja u dugovekovnoj istoriji srpske prestonice – 16. aprila 878. godine kada je, u pismu Pape Jovana Osmog, prvi put pomenuto ime Beograda i 19. aprila 1867. kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve Beogradske tvrđave, čime je Beograd i simbolično vraćen Srbima.  

Dušan Glišić, MC „Odbrana“        

Povezane vesti