Završetak školovanja 60. klase Generalštabnog usavršavanja

Petak, 7.7.2017 | Aktuelnosti

Povodom završetka školovanja oficira 60. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, danas je održana svečanost u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

Povodom završetka školovanja oficira 60. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, danas je na svečanosti u Domu Narodne skupštine predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić trojici prvorangiranih oficira uručio oficirske sablje. Ostalim oficirima koji su završili taj vid karijernog usavršavanja, oficirske sablje uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Čestitajući im na uspešno završenom usavršavanju, predsednik Aleksandar Vučić je podsetio da su tokom prethodnog perioda naučili kako da primene preventivan, efikasan i interresorni pristup poslovima odbrane,  da taj zadatak nije bio nimalo lak, ali, da su zahvaljujući kvalitetnim programima usavršavanja i uz njihovo puno zalaganje, osposobljeni da iznalaze rešenja za najsloženije bezbednosne izazove.

- Imali ste priliku da steknete kompetencije za obavljanje visokih dužnosti u sistemu odbrane, težište vašeg usavršavanja stavljeno je na procenjivanje dugoročnih bezbednosnih trendova, razvoja i elemenata politike nacionalne bezbednosti i saradnje s drugim sistemima odbrane, na regionalnom i globalnom nivou, rekao je predsednik Vučić i izrazio uverenje da je Srbija, novom generacijom oficira koji su završili Generalštabno usavršavanje, dobila generaciju budućih lidera u sistemu odbrane, na strategijskom i operativnom nivou odlučivanja.  

Predsednik je dodao da ne postoji viša vrednost koju štitimo od slobode, i da od oficira očekuje da opravdaju poverenje koje im je ukazano.
 
- Ponosim se vama, najboljim oficirima, znam da ćete čuvati nezavisnost naše Srbije, jer nemamo rezervnu otadzbinu i moramo da je odbranimo od svih izazova, rekao je predsednik Vučić.
 
Govoreći o procesu pregovaranja za prijem u Evropsku uniju, on je istakao da je on za nas važan, jer ćemo biti sve bliže ostvarenju cilja započetih reformi, a to je savremena Srbija, kao efikasna država koja ostaje privržena poštovanju proverenih vrednosti na kojima je utemeljena.
 
- Naša zemlja neće odustajati pod bilo čijim i bilo kakvim pritiskom od svojih tradicionalnih prijateljstava, koje neće samo zasnivati na ljubavi prema književnicima i slikarima, već i na dobrim i ekonomskim zadacima u budućnosti, ali i na dobroj odbrambenoj saradnji - poručio je Vučić.
 
Predsednik je rekao i da porodicama oficira dugujemo zahvalnost, zato što su, podržavajući časne pozive svojih muževa, braće, roditelja, bili uvek na strani svoje Srbije, i najavio poboljšanje uslova za pripadnike sistema odbrane i veće plate već do kraja godine.

Predsednik je istakao da mu je posebno drago što su usavršavanje uspešno završili i oficiri stranih oružanih snaga, koje je posebno pozdravio i istakao da njihov boravak u Srbiji svedoči o iskrenoj nameri da se i naša međudržavna saradnja u oblasti bezbednosti i odbrane podigne na najviši mogući nivo.
 
-  Vojna akademija, kao deo Univerziteta odbrane, poseduje obrazovne kapacitete za sveobuhvatno školovanje oficira, potpuno osposobljenih za savladavanje bezbednosnih izazova, rekao je predsednik Srbije i, obraćajući se oficirima, istakao da zna da među njima nema bogataša, ali ima časti, više nego na bilo kom drugom mestu.
 
Dodao je da veruje da će oni u svom radu biti opredeljeni da upotrebljavaju osvojena znanja, na opštu dobrobit društva, i da će svoje napore usmeriti uzvišenom cilju, jačanju odbrane svoje zemlje, a da će otporan i snažan bezbednosni sistem zemlje, uz razvijenu međunarodnu saradnju, obezbediti građanima da žive i rade u miru i razvijaju svoju zemlju, rekao je predsednik Vučić.
 
Obraćajući se u ime svih polaznika 60. klase, najbolji među njima, potpukovnik Staniša Đikić, u ime kolega poručio je predsedniku Srbije da otadzbina može da računa na njihovu posvećenost i odgovornost, i da su spremni da adekvatno odgovore na svaki izazov i pretnju.
 
- Već sutra, na novim dužnostima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, primenićemo stečena znanja i veštine, koje smo osvojili zahvaljujući velikoj pomoći nastavnika i starešina tokom usavršavanja, rekao je potpukovnik Đikić koji je posebne reči zahvalnosti uputio porodicama oficira, zbog podrške i razumevanja tokom školovanja.
 
Svečanosti u Domu Narodne skupštine prisustvovali su i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici crkava i verskih zajednica i akademske zajednice, izaslanici odbrane u Republici Srbiji, porodice i prijatelji polaznika.
 
Generalštabno usavršavanje je intervidovskog karaktera i predstavlja treći nivo karijernog usavršavanja oficira čiji je cilj razvoj liderskih sposobnosti oficira za strategijsko razmišljanje i efikasno komandovanje i rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnih bezbednosnih izazova.
 
Generalštabno usavršavanje ove godine je završilo 28 polaznika iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, tri oficira iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva iz Armije Republike Makedonije.
 
Najuspešniji u klasi su potpukovnik Staniša Đikić s prosečnom ocenom 9.80, potpukovnik Ivica Stanković 9.60 i potpukovnik Predrag Jovičić s prosečnom ocenom 9.20, dok je 60. klasa školovanje završila s odličnom prosečnom ocenom 8.66. 

Povezane vesti