Taktička vežba Rečne flotile sa bojnim gađanjem „Ečka 2017“

Četvrtak, 18.5.2017 | Obuka

Pripadnici Rečne flotile danas su u ranim jutarnjim časovima na privremenom artiljerijskom poligonu „Titel“ izveli taktičku vežbu sa bojnim gađanjem pod nazivom „Ečka 2017“.

Deo gađanja i vežbu koje predstavljaju najviši nivo taktičke i vatrene obučenosti rečnih jedinica i kojima je rukovodio kapetan bojnog broda Venko Mehandziski načelnik Štaba Rečne flotile, pratili su general-major Želimir Glišović zamenik komandanta Kopnene vojske i kapetan bojnog broda Andrija Andrić komandant Rečne flotile.

Podvodna protivdiverzantska, brodska protivminska i minska dejstva, sprečavanje prodora neprijateljskih vojnih brodova i vatrena podrška jedinica pešadije u odbrani, činili su okosnicu izvođenja složene i dinamične taktičke vežbe i gađanja.

Kao uvertira u najsloženiji i najzahtevniji vid taktičko-vatrene obuke prethodnih dana izvršena su brojna pripremna i bojna gađanja pojedinačnim brodovima iz brodskog naoružanja.

Iz plovnih sredstava Prvog i Drugog rečnog odreda kojima komanduju kapetan fregate Romeo Grbović i kapetan korvete Darko Stričić, u plovidbi, gađalo se svim brodskim artiljerijskim naoruženjem, dvadeset i, po prvi put trideset milimetarskim protivavionskim topom, tridesetmilimetarskim bacačima projektila i bočnim puškomitraljezima kalibra 7,62 milimetra, ciljeva na vodi na udaljenosti od 1300 metara i ciljeva na kopnu udaljenih 800-1000 metara.

Tokom taktičke vežbe u punoj meri angažovani su i ronioci 93. ronilačke čete Prvog rečnog odreda za realizaciju protivdiverzantskih dejstava i otkrivanje sidrenih mina.  

Povezane vesti